06.01.2015 15:00

Ученическият конкурс, посветен на Христо Ботев става национален

В деня на рождението на Христо Ботев - 6 януари бяха връчени награди, посветени на 167 годишнина от рождението на големият български поет-революционер. Близо 200 ученици от Велико Търново и региона бяха изпълнили залата на общината за специалното събитие по връчване наградите на отличените автори на есета, свързани с творчеството на Христо Ботев.

Текстовете на младите хора от Велико Търново и региона показаха живият Ботев дух в дните на днешният ни живот в текстовете си.

Заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, председателят на фондация „Христо Ботьов“ г-н Боян Ботев и Валентина Дянкова откриха събитието и приветстваха младите хора за тяхната ангажираност.

„Литературата е потапяне в живота и съпреживяване на съдбата и живота на народа ни. За съжаление малко известен факт е обстоятелството, че във фоайето на Сорбоната в Париж, в пантеона на най-великите творци на словото стои изписан върху черен гранит със златни букви стихът на Христо Ботев от стихотворението „Хаджи Димитър“. „Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее - Балканът пее хайдушка песен….“

Поклон пред всички, които продължават и днес идеите на Христо Ботев и любовта към Отечеството“, заяви Ганчо Карабаджаков.

Членовете на комисията са приятно впечатлени от начина, по който младите хора пресъздават и интерпретират идеите и ценностите на Христо Ботев.

Текстовете им показват, че противно на широко разпространената идея за властващ нихилизъм голяма част от младите хора съпреживяват националните ценности и изпитват чувство на национална гордост.

Директорът на Регионален инспекторат по образование г-жа Розалия Личева благодари на всички учители, които подготвят младите хора не само в областта на литературата, но и като съзнателни и активни граждани.

„Впечатляващ е факта, че в  период на празници и почивка младите хора са отделили времето си за подготовка на есетата, свързани с творчеството и живота на Христо Ботев“. Предстои този конкурс да се превърне със съдействие на Министерство на образованието, заяви председателят на фондация „Христо Ботьов“ г-н Боян Ботев.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.