14.08.2014 15:00

Община Велико Търново ще получи средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане

Днес, на пресконференция, Министерски съвет обяви, че отпуска общо 16,3 млн. лева за общините, които бедстваха по време на наводненията - Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Мизия, Столична община, Тетевен. Сумата се отпуска след заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и е първата сума, която се отпуска след наводненията.
На заседанието днес кметът Даниел Панов, в качеството си и на член на УС на НСОРБ, подаде допълнителна информация за състоянието на инфраструктурата и мостовите съоръжения, за които е необходим ремонт и предварително проектиране. Кметът поиска повече информация по изготвянето на формуляра, чрез който общините имат възможност да получават помощ от Европейския фонд „Солидарност“. Общините Велико Търново, Варна и Добрич вече имат изготвена и подадена в срок документация към държавата.
Панов поиска още в рамките на две седмици да бъде свикано заседание на Междуведомствената комисия, на което да бъде систематизирана и информацията от останалите засегнати от обилните валежи и наводнения общини.
Следващата седмица, след постановление на Министерски съвет, средствата ще бъдат предоставени на общините, в това число и предвидените за Община Велико Търново. Средствата се отпускат във връзка със спешните, аварийни, възстановителни и превантивни дейности по почистване на речните корита, укрепване на подпорни стени, водостоци и инфраструктурни съоръжения.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.