24.06.2014 14:00

На около 10 милиона лева се оценяват щетите от наводнението в региона

Приблизително на около 10 милиона лева се оценяват щетите във великотърновски регион, съобщи днес кметът на общината инж. Даниел Панов. До момента е отпуснат 1 милион лева за аварийните ремонти на Прохода на Републиката. Засегнатите жители на Килифарево, Дебелец и Велико Търново ще получат помощи от Междуведомствената комисия, след като представят нужните документи. Те ще бъдат издавани безвъзмездно от Община Велико Търново, каза инж. Панов.
До края на деня комисиите ще приключат работа по описване на щетите. Днес започва почистването на моста на Хаинбоаз от дружество „Болярка”. Започва и дезинфекцията на залетите къщи и улици.
„Най-важното и спешното е почистването на речните корита на Белица и Янтра. Още от 2013 година общината е подала 6 проекта на обща стойност 1, 553 млн. лв. за почистването на речните корита, които чакат одобрение. Да се надяваме, че сега ще го получим”, обясни кметът на Община Велико Търново.
Даниел Панов благодари на Националния военен университет и Противопожарната служба в старата столица, оказали ценно съдействие по време на бедствието. Кметът отново призова жителите на общината, които имат възможност да дарят, да го сторят. На пострадалите хора са нужни пакетирани храни като ориз, брашно, макарони; завивки, матраци, бяла и черна техника, мебели. Днес отварят три пункта, в които даренията могат да се предават. Първият е в СОУ „Емилиян Станев” при централния северен вход. Вторият пункт ще събира дарения в СОУ „Г. С. Раковски” – западен подход откъм спортните площадки. Третият пункт е в ПГС „Колю Фичето” – вход до параклиса от ул. „Вела Благоева”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.