12.06.2014 15:44

Започна изграждането на „повдигнати” пешеходни пътеки

Във Велико Търново започна изграждането на първите две така наречени „повдигнати” пешеходни пътеки.
Първата от тях на улица „Мармарлийска” пред Професионална гимназия по моден дизайн вече е почти готова. Утре (петък) ще продължи работата с поставянето на такава пешеходна пътека на ул. „Славянска” в района на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”.
Смисъла на изграждането на така наречените „повдигнати” пешеходни пътеки е те да имат функцията и на изпъкнала изкуствена неравност, която ограничава скоростта на автомобилите. В същото време съоръжението е по-ниско от изкуствените изпъкнали неравности, гарантира по-плавен преход при преминаването на автомобилите и ги предпазва от амортизация. Този тип пешеходни пътеки освен осигуряване предимство на пресичащите пешеходци гарантират и намаляване скоростта на движение на автомобилите и способстват  в по-висока степен за безопасността на движението. 
Продължава нанасянето на хоризонтална надлъжна и напречна маркировка по улиците на Велико Търново.
След полагането на маркировка в централната градска част и на маркировка на първите две „повдигнати” пешеходни пътеки продължава работата по полагане на хоризонтална маркировка в района на „Беляковско шосе”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.