05.06.2014 14:00

Екипът на ВТ 2019 бе на посещение на италианския град Лече

По покана на италианският град Лече, кандидат за Европейска Столица на Културата 2019, представители на  екипа на ВТ 2019 посетиха града  на 31 юни и 1 юли 2014 година.
Целта на посещението беше работна среща с екипа на Лече 2019 и откриване на  първата “Casa Eutopia” (Къща Еутопия), част от концепцията и програмата на Лече 2019 “Reinventing Eutopia”. Къща Еутопия е резултат от апликационната форма на Лече, където са описани и синтезирани осем утопии. Заедно те сформират  Reinventing Eutopia (преобразяване). От взаимодействието между осемте утопии започва процес на обновяване на самите нас. Симбиозата между различните утопии би довела до вълна от иновации и интердесциплинарни инициативи. Осемте утопии са  -  DEMOCRAtopia (демократическа),  POLIStopia (социална),  EDUtopia (образователна), TALENTtopia(таланти),  PROFItopia(икономическа),  ECOtopia (екологична),  EXPIRIENTopia (опит), ARTopia (изкуство).
На откриването на Къща Еутопия присъстваха граждани и медии,  пред които беше представен хода на кандидатурата и българските кандидати.
На работна среща с представители на екипа на Лече Айран Берг (артистичен диркетор) и Ирис Манка (асистен на артистичен директор), Рафаеле Парлянжели (изпълнителен директор),  Мария Асунта Контино (асистент на изпълнителен директор) и представители на екипа на ВТ 2019  бяха обсъдени проекти по програмата на двата града и възможности за партньорство.
Двата града откриха допирни точки във визията за кандидатурите си. Лече и Велико Търново разглеждат изкуството и културата като важни инструменти за промяна и възраждане на градовете и начина на живот,  и целят да подобрят качеството на живот. Лече и Велико Търново споделят и други прилики - и двата града са туристически дестинации с население под 100 000 жители.
Надяваме се, че тази среща е начало на успешно партньорство в общата ни цел Европейска Столица на Културата 2019.
Бяха обсъдени няколко проекта от програмата на двата града с цел бъдещо партньорство. Екипът на ВТ2019 и на Лече2019 обмениха контакти на организации, които работят по теми и инициативи подобни на обсъдените проекти.
- Пътят на виното;
- Хлебни къщи;
- Хубавата Елена;
- Интердисциплинарен Фестивал на звуците;
- Фестивал за съвременно изкуство в открити пространства;
- Фестивал на Уличните Изкуства;
- Детска литература;
- Медии без граници;
- Емигрантски проект;
- Неформално образование.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.