21.01.2012 16:13

Министърът на регионалното развитие да забрани строителството в гората на "Картала", поиска Общинският съвет

Целта на решението е да бъде защитен горският фонд до приемане на новия Общ устройствен план на общината

 

Кметът на община Велико Търново да поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството да забрани строителните работи в местността „Дервеня”, реши на извънредно заседание Местният парламент. В територията влизат и 53 декара боровата гора на „Картала”, в чиято защита от години се е ангажирало сдружение „Велико Търново за гората”.

Целта на решението е да бъде защитен горският фонд до приемане на новия Общ устройствен план на общината. В него се настоява Даниел Панов да поиска от министъра на земеделието и храните да отпочне производство по Административно-процесуалния кодекс за промяна на предназначението на терена, предвид нови обстоятелства и доказателства, неизвестни на Държавната агенция по горите по време на издаването на заповедта.

То бе подкрепено от 28 общински съветници, двама се въздържаха, а Николай Илчев от БСП гласува- против. Той мотивира вота си с това, че не е изчерпана възможността за налагане на забрана за строителство от кмета на общината. Според него спирането на стротелството може да бъде постановено от градоначалника за срок от 2 години, а от министъра за една.

„Освен това не съм убеден, че съществува документ, който да налага строителна забрана във въпросната територия. Заповедта на бившия кмет от 2008 година забранява допускането и одобряването на ПУП с цел промяна на предназначението, но никъде не се споменава забрана за строителство”, каза той. Преди вота съпартиецът му Петко Тюфекчиев поиска да се гласува декларация до министъра, а не решение, защото по думите му то може да се обжалва от всеки, а и не е етично да бъде задължаван министъра на регионалното развитие.

„Липсва и становище на администрацията”, подчерта Тюфекчиев. Срещу предложението му скочи Тодор Тодоров от групата на ГЕРБ, който попита Тюфекчиев, защо по време на председателския съвет представителите на БСП са подкрепили проекта за решение, а сега искат промяна. Съветниците от „Новото време” Любо Велчев и Николай Николов пък си направиха отвод от гласуването, заради конфликт на интереси.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.