03.04.2014 12:00

За трета поредна година София Филм Фест гостува на Велико Търново

На 25 април се открива третото издание на „София Филм Фест” във Велико Търново

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест / София Филм Фест и Oбщина Велико Търново, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма МEDIA Mundus на Европейския съюз.
„София Филм Фест във Велико Търново” е част от проекта „Операция Кино”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.
Залата в Община Велико Търново отново е притегателен център за киноманите в града през април. Цената на билетите за кино е 3 лева. Третото издание на „София Филм Фест във Велико Търново” ще бъде открито от директора на София Филм Фест Стефан Китанов в 18:30 часа на 25 април (петък) с най-новата творба на италианският киномайстор Паоло Сорентино. Филмът носи поетичното име „Великата красота”, притежава „Оскар” и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм, а през декември 2013 година беше избран и за най-добър филм на Европейските филмови награди, където получи и признание за режисьорската работа на Сорентино, и за актьорското превъплъщение на Тони Сервило. Творбата има още десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за Златна палма от Кан 2013.
Джеп Гамбардела е изискан италианец отвъд средната възраст, живее в Рим, автор е на един роман-бестселър, издаден преди доста години, води удобен живот, списва колонка за култура и харесва бляскави партита. Такова е и празненството по случай 65-ия му рожден ден, а след това той потегля из улиците на вечния, невъобразимо красив град, за да се срещне с различни персонажи, да си спомни моменти от живота, да си даде сметка истинско ли е всичко около него.
Този филм е за отлитащото време и за онези часове и дни, които се оказват пропилени в живота ни, - споделя режисьорът. – "Отминалото време се превръща в бреме, и тежестта на живота ни изнурява. Но все пак, по някакъв начин успяваме да дарим с достойнство отредените ни дни. Във филма всъщност няма място, което трябва да се достигне – хората се носят из реалността. Само главният герой има точно определено място, където трябва да отиде – на среща с най-важния момент от миналото, срещата с любовта на живота му в неговата младост”.
Вторият фестивален ден във Велико Търново стартира на 26 април (събота) в 16:30 часа със специална селекция балкански късометражни филми. Сред тях са три български предложения – носителя на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 18-ия София Филм Фест „Казабланка” на Кольо Карамфилов, „Чест” на Павел Г. Веснаков, който беше удостоен с множество международни отличия през 2013 година и „Жената от фара” на младата режисьорка Ана Китанова. Още три късометражни творби представяме в „ОК Shorts – това са носителите на наградите в късометражните конкурси на фестивалите в Сараево („Почивка на морето”), Истанбул („Да изчезнеш в тъга”) и Клуж („Сянка на облак”). ВХОДЪТ за тази прожекция е СВОБОДЕН !
В 18:30ч. е началото на индийския филм „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.
Грешката свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен  възрастен мъж. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки свой измислен свят. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен свят става все по-сложен и заплашва да превземе реалноста им. Така, героите на филма се оказват на кръстопът – между реалността и фантазията, в който трябва да изберат един от двата свята. Пълнометражният дебют за Ритеш Батра е представен на „Седмицата на критиката” в Кан’13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.
20:30 е часът на едно шокиращо мото – Забрави за любовта !”. Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Особено сериозно става положението в последните 10 месеца, когато еротичната епопея беше завършена и режисьорът започна да подава на жадната публика различни откъси и кратки текстове, които „на час по лъжичка” поддържаха апетита за още и още интригуващи моменти. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др. Двете части на „Нимфоманка” ще бъдат показани в събота (26 април) и неделя (27 април) като прожекции в програмата, на които не се допускат лица под 18 години !
Третият фестивален ден – 27 април (неделя), започва с прожекция в 16:30 часа на забавния филм на режисьора Андрей Кошак „Шоково състояние”, копродукция на Словения, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. Музиката е дело на Стефан Вълдобрев. Историята на филма започва на празника на трудa 1-ви май, 1986 година, в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Соцработник” Петер Змазек е награден като „Най-добър работник за годината” и най-сетне получава общинско жилище. Петер е толкова шокиран, когато получава жилището, че изпада в амнезия и започва да сънува своя социалистически рай. И понеже състоянието му не се променя ни най-малко, не след дълго го настаняват в клиника за душевно болни. Когато дванадесет години по-късно Петер излиза от амнезията, действителността изцяло се е променила. Жена му се е омъжила повторно за най-добрия му приятел, децата са пораснали, а родината Югославия вече я няма. Всички се стремят да станат европейци; всички искат скорострелно да се превърнат в капиталисти. Петер поема нещата в свои ръце. Филмът разказва една история за загубването и преоткриването на силата на честността. „Шоково състояние” е черна комедия за капитализма и променящите се ценности на обществото през последните 20 години, които напълно преобразиха източноевропейските страни.
С начален час 18:30ч. започва филма на австрийския визионер Густав Дойч „Шърли: Представа за реалност”. Тринадесет картини на Едуард Хопър представят поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли, преплитайки се във впечатляващ синтез на изобразителното изкуство и киното, личната и политическата история. Всеки откъс от професионалния и личния живот на Шърли от 30-те до 60-те години на миналия век си има точна дата. Времето винаги е 28 срещу 29 август в съответната година, а мястото се мени – от Париж, през Ню Йорк, до Кейп Код. Шърли е освободена жена, която подлага на съмнение общоприетите роли в една връзка и размишлява над същността на театъра и политиката. Размислите й са представени като вътрешни монолози зад кадър. Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на Шърли със значими събития от американската история (Голямата депресия, Втората световна война, ерата на МакКарти, ерата на Кенеди, Движението за граждански права). Филмът е удивителна визуална провокация, която не бива да се пропуска !
В 20:30 часа започва втората част на предизвикателната творба на Ларс фон ТриерНимфоманка” – тя е по-мрачна от първата и проследява главната героиня Джо (първо Стейси Мартин, а после Шарлот Генсбур), която на средна възраст губи удоволствието от секса и се отдава на мазохизъм, заплахи и насилие. Джо продължава да разказва историята на единствения си слушател (Стелан Скарсгард), но докато сексът в първия филм е представен като детска игра, сега вече напомня на самоналожено наказание. Джо се подлага на камшичените удари на садо-мазо господар (Джейми Бел) и преследва опасното вълнение от секс с непознати, оставяйки детето си само през нощта. Напомняме, че достъпът на зрители е ограничен – само за навършили 18 години !
Четвъртият фестивален ден във Велико Търново е понеделник, 28 април и първата предвидена прожекция е в 18:30 часа – на прекрасния филм на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно ?”. В актьорския екип са легенди като Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Ги Бедос, Клод Риш и младия Даниел Брюл.
Петима дългогодишни приятели - пет различни характера и пет проблема, породени от остаряването. Клод, който винаги е обичал жените,  неочакваната двойка Ани и Жан – той политически активист, тя буржоазната традиционалистка, и Жана и Албер – тя феминистка, той политически бонвиван. Сърцето на Клод е по-слабо, отколкото неговата пламтяща страст. На Жан вече не е разрешено да се занимава с хуманитарна дейност – заради възрастта е твърде рисков за застрахователната компания ! Ани иска да спечели отново своите внуци. Жана крие сериозна болест. Албер не забелязва, че паметта му прави номера. Решението е обща къща.
Петимата се местят да живеят заедно, защото синът на Клод е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от петимата не желае все още да се откаже от известна независимост. За да направят общия си живот поне малко по-лесен, Жана наема младия студент Дирк, който се премества с тях в дома на Ани и Жан.
Един изключителен филм, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година, ще се срещне в понеделник от 20:30 часа с киноманите във Велико Търново – това е „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.
Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни ?
Петият ден на „София Филм Фест във Велико Търново” предвижда най-новия филм на Стивън Фриърс – „Филомена”, с участието на неповторимата Джуди Денч и Стийв Кугън. С четири номинации за „Оскар” '14 - за най-добър филм, за актриса в главна роля, за адаптиран сценарий и за оригинална музика, с три номинации за „Златен Глобус” '14 - за най-добър филм (драма), за актриса в главна роля, за сценарий, с награда за най-добър адаптиран сценарий, плюс номинации за най-добър британски филм, за най-добър филм и за актриса в главна роля на БАФТА '14, с награда от Венеция '13 за най-добър сценарий и още 8 награди за Стивън Фриърс, както и с номинация за „Златен Лъв”, „Филомена” разказва една лична и истинска история.
В Ирландия през 50-те години католическите власти принуждават хиляди млади жени, заченали без брак, да дават децата си за осиновяване без никаква надежда, че ще могат някога да ги видят отново. Филомена Лий е една от тези жени. След 50 години напразно дирене на сина си, Филомена се обръща за помощ към журналиста Мартин Сиксмит, който тъкмо е останал без работа. В началото те попадат само на изгорени документи и неохотно обсъждащи темата монахини в манастира Роскрий, където Филомена е прекарала младежките си години. Тъкмо когато са на път да се откажат, Сиксмит научава от местния кръчмар, че манастира е продавал бебета на американски католически семейства, които са били бездетни. Така Филомена и Мартин се озовават във Вашингтон в търсене на възрастен мъж, който като бебе се е казвал Антъни. Лейди Джуди Денч прави една от най-изумителните си роли като Филомена, в префектното партньорство на разкриващия все по-разностранния си талант Стийв Кугън. Химията помежду им е перфектна, а ироничния им хумор разведрява сериозните моменти във филма.
От 20:30 часа публиката ще има възможност да се срещне с един интересен филм на руския режисьор Александър Веледински. В „Географът си пропи глобуса”, създаден по бестселъра на Алексей Иванов, главната роля е поверена на една от най-обичаните звезди в руското кино – Константин Хабенски.
Виктор е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Заедно със семейството си той заминава за Перм, където първите му дни в училището са разочароващи – децата са необуздана глутница, а Виктор не се разбира с останалите учители. Единствената му утеха у дома са дъщеря му и съпругата му, докато тя не решава, че иска развод. Виктор се чувства неразбран, самотен и нещастен, без никаква надежда за бъдещето. Положението се подобрява, когато стар негов приятел се появява в града. Двамата заедно започват да пият за повдигане на духа – алкохолът прави живота по-интересен, а се намесват и жени. Скоро преобразеният учител завежда класа си на експедиция по бушуваща река.
Последният фестивален ден във Велико Търново, 30 април (сряда) ще започне с прожекция на един от най-новите български филми, чиято премиера беше в рамките на 18-ия София Филм Фест през март и получи наградата на фестивалната публика – „Последните черноморски пирати”.
Филмът ще бъде представен във Велико Търново лично от неговите автори – сценаристката Ваня Райнова и режисьора Светослав Стоянов. Те ще очакват коментари и са готови да отговорят на всички въпроси на публиката. Началният час на прожекцията е 18:30ч.
Филмът получи наградата на ФИПРЕССИ в Краков ’13, както и Голямата награда за най-добър документален филм на фестивала в Ереван ’13, а също бе обявен за най-добър документален филм на фестивала Let’s CEE МФФ, Виена ’13.
Последните черноморски пирати обитават недостъпен плаж, преживяват с неясни средства и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим, и тези, които намираме.
В 20:30 часа започва прожекцията на най-новия филм на майстора на азиатското кино Уон Кар Уай – „Великият майстор”. Филмът получи номинация за „Оскар” ’14 за най-добър оператор (Филип льо Сурд) и за костюми, а Джан Дзъи беше определена за най-добра актриса на наградите Азия Пасифик ’13. Копродукцията между Хонконг и Китай е подготвяна в продължение на шест години и създадена за още три – това е епичен екшън, вдъхновен от живота на легендарния кунг-фу майстор Ип Ман. Историята се развива в размирната републиканска епоха след падането на последната китайска династия – време на хаос, разделение и войни, но също така златната епоха на китайските бойни изкуства. „Великият майстор” е заснет сред изумителните снежни пейзажи на Североизточен Китай, както и в субтропичния юг. Във филма участват някои от най-големите съвременни кинозвезди. „Великият майстор” е нова глава в жанра на бойните изкуства, както и в изключителната кариера на Уон Кар Уай.
Очакваме Ви на Кино в ЗАЛАТА на Община Велико Търново !

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.