20.03.2014 15:10

Уникален павилион става част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

Уникален павилион от екологични материали се изгражда в момента в парк „Марно поле” във Велико Търново. Целта на съоръжението е да предостави повече възможности за информиране подробно гражданите, които провяват интерес към кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година, както и онези, които биха искали да предложат идеи за събития и проекти.
Павилионът е част от реализацията на комуникационната стратегия на кандидатурата, която трябва да бъде още по-отворена към гражданите, те трябва да имат достъп до информация извън административната сграда на общината. Желанието на екипа, подготвящ кандидатурата е да провокира активността на великотърновци да предлагат свои идеи за събития, в подкрепа на града в надпреварата за престижната титла. Ще бъдат привлечени и доброволци, които ще се заемат с анимацията за деца, работилница, както и множество атракции, малки спектакли, изяви на артисти, които практикуват улични изкуства.
За направата на павилиона се използва изцяло дървен материал и стъкло. Той представлява обърната с основата нагоре обемна пирамида. Състои се от 77 триъгълници и има седем повърхности. „Числото седем не е избрано случайно”, обясни проектантът на съоръжението арх. Стефан Цонев. По думите му това е сбора на три плюс четири числа - символи на духовното и материалното. По думите му всички, съпричастни към участието на Велико Търново, към участието ни в състезанието за Европейска столица на културата, ще могат да участват в облицовката на павилиона. За целта ще бъдат изрязани малки дървени шайби от дървени клони, на които гражданите ще могат да напишат своите идеи и предложения и да ги залепят на пирамидата. Според арх. Цонев така ще покажем на Европа активното участие и съпричастност на гражданите. Проектът за обекта е подарък от арх. Стефан Цонев за кандидатурата, по-голямата част от финансирането на идеята и реализацията на проекта също е дело на него и негови колеги и приятели.
Очаква се павилионът да бъде готов в началото на месец април. В парк „Марно поле” той ще остане до месец октомври, когато ще стане ясно кой български град продължава в надпреварата за европейската титла. Павилионът е мобилен и след спечелване на най-престижната европейска титла в областта на културата той ще бъде монтиран на различни места в града, с оглед изпълнението на една от основните цели на кандидатурата - деконцентрация на културните събития и прояви в града и региона.
Съществува идея след спечелване на титлата павилионът да бъде изграден изцяло от прозрачен материал.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.