17.03.2014 09:00

Младежки жур „Пролетно настроение –поезия, музика,мода“ в Сарафкината къща

Младежки жур под надслов „Пролетно настроение – поезия, музика, мода” ще се проведе в музей „Сарафкината къща“ във Велико Търново от 16:30ч. на 19 март 2014г. Събитието, с организатор етнографа Надка Василева от музея, е  съвместна проява на РИМ – Велико Търново, РНБ „П. Р. Славейков“ и читалище „Надежда 1869“. В него ще се включат ученици от Старопрестолната гимназия по икономика, Професионалната гимназия по моден дизайн, СОУ „Емилиян Станев“ и основните училища „Бачо Киро“ и „Димитър Благоев“.
Инициативата е по повод 22 март – Празник на Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019. Младежкият жур ще започне с исторически обзор на пролетните събития, провеждали се в старата столица в края на  XIX и началото на XX в., на които младите търновци четели стихове, слушали музика и споделяли родни и привнесени от Европа модни тенденции. 
В Сарафкината къща регионалната библиотека ще представи изложба на книги, а клубът по битова култура при читалище „Надежда 1869” ще подреди изложба на плетива. Стихове  на Пенчо Славейков, Мара Белчева и Елисавета Багряна ще рецитират ученици от Старопрестолна гимназия по икономика, а строфи на неповторимия Яворов ще декламират възпитаници на училищата „Димитър Благоев“ и „Бачо Киро“. По време на жура учениците от Професионалната гимназия по моден дизайн ще покажат в изложба своя дизайн на съвременно младежко облекло и ще дефилират с модели от последната колекция на известна великотърновска модна къща. Ревюто ще е под звуците на инструментално музикално изпълнение на ученици от СОУ „Емилиян Станев”. Входът за събитието е свободен.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.