09.03.2014 12:00

"Ротаракт" клуб Велико Търново обнови Паметника на обесените

По инициатива на клуб "Ротаракт" Велико Търново за втори път е обновен Паметника на обесените в старата столица.
Паметникът е издигнат през 1883 г. по идея на Евгения Кисимова, която е сред активните дейци на дружество „Милосърдие”. Монументът, по проект на италианския архитект Джовани Мусути, увековечава паметта на обесените участници и ръководители на Априлското въстание от Търновския край, между които Бачо Киро, Иван Панов Семерджиев, Цанко Дюстабанов. 
125 години по-късно, през 2008 година, клуб "Ротаракт" Велико Търново осъществи един от големите си проекти и отделяйки много средства, реставрира и консервира паметника. Инициативата бе част от програмата на Община Велико Търново за тържественото отбелязване на 100-годишнината от обявяването на Независимостта. Монументът бе измит, почистена бе каменната ограда на паметника, възстановени са надписите върху паметните плочи, ремонтирани са постамента, каменната ограда и стълбите в подножието на паметника.
След катастрофа на маневриращ камион в областта около паметника, част от оградата и едната каменна саксия са счупени, а монтираните указателни табели - откраднати. Днес пораженията по Паметника на обесените са отстранени и със съдействието на "Ротаракт" клуб Велико Търново отново е монтирана саксията и са поставени новите табелки.
Реставрираният монумент ще бъде официално открит на 10 март 2014 г. (понеделник) в 10:00 часа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.