07.03.2014 15:00

Брюксел потвърди финансирането на Община Велико Търново по Оперативна програма "Региони в растеж"

С обоснованото настояване на кмета на общината, в качеството му на кмет и на член на УС на НСОРБ успя да защити интересите на града, за да може да бъде включен от трето във второ ниво общини за финансиране, което от своя страна ще доведе до повече възможности в допълнителни направления и приоритети като интегриран градски транспорт и спортна инфраструктура.
На Общо събрание на НСОРБ бе обявена информацията, че Европейската комисия е съгласна да финансира 39 града по новата оперативна програма „Региони в растеж”, в това число и Велико Търново. Кметът Даниел Панов, заедно с членовете на Управителния съвет на сдружението настояваха през последните две години чрез поредица от срещи и предложения в новата оперативна програма да бъдат включени повече градове, като задължително да бъде предвидено финансиране и за населените места, съставляващи съответната община. Настояването на Панов и членовете на съвета даде резултат в методологията за финансиране на  „Региони в растеж”, в която се предвижда 20 % от средствата за съответната община бенефициент по програмата да бъдат разпределяни за дейности по населените места в направленията – образование, социални дейности и икономическо развитие.
Кметът на Община Велико Търново и останалите кметове, участващи в Общото събание на НСОРБ отчетоха на срещата пред управляващия орган на програмата, че включването на градове и от ниво три е сериозен напредък в преговорите с Брюксел. Засега остава неизяснен въпроса за останалите 28 града от ниво четири.


 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.