25.02.2014 19:00

Габрово официално подкрепи Велико Търново за Европейска столица на културата

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и кметът на Габрово Таня Христова подписаха споразумение за регионално партньорство и подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019.
Документът е официален израз на готовността на двата града да си сътрудничат в дейностите и инициативите по програмата на Велико Търново за Европейска столица на културата. Според кмета на Габрово присъединяването на Габрово към инициативата, в подкрепа на старата столица, е напълно естествен акт, тъй като Велико Търново и Габрово са градове с обща история, наситен културен дух и традиция.
Даниел Панов отбеляза, че е признателен за подкрепата не само на г-жа Христова, но и на целия екип на Габрово, който е работил по подготовката на тяхната кандидатура, както и на всички творци от града и региона. Той заяви готовност всички проекти, които са подготвени в Габрово да намерят своето място в кандидатурата на Велико Търново и своята реализация при спечелване на титлата.
Коментирана бе възможността двете общини да подкрепят взаимно свои културни проекти, както и да реализират съвместни такива. Предстоящият карнавал в Габрово и празникът на Велико Търново са следващите събития, които ще бъдат промотирани в двата града.
Кметовете на двете общини декларираха готовността да си партнират още по-активно и в областта на проекти в образованието, науките, спорта, екологията и социалните дейности.
В 17:30 часа в габровската художествена галерия бе открита благотворителна фотоизложба „Първата република” на чешки фотограф. Самата изложба включва 41 фотографии и картички, които ще се продават с цел набиране на средства за двата центъра за настаняване от семеен тип в Габрово. Изложбата се осъществява с партньорството на общините Габрово и Велико Търново и е първото съвместно събитие в рамките на подкрепената кандидатура на Старата столица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.