От майстор на майстор

Спектакъл "Звук и светлина'
Продължителност: един следобед

      Места:

  1. Самоводска чаршия
  2. Спектакълът "Звук и светлина"
  3. Пицария "Его"

Самоводската чаршия датира от 60-те - 70-те години на XIX век, когата на изток от Велико Търново се е развил икономически център на една улица с магазини, занаятчийници и гостоприемници. Една от тази улици тръгва от малък площад, който сега е известен като Самодивски пазар. Различните занаятчийници функционират и до днес.

Вътре в тези занаятчийници майсторите са запазили традиционното производство. Ще видим как работят ръчно, давайки живот на всеки един продукт и предавайки му своя собствен стил и изключителност, като за продукт, създаден на ръка и където можеш трудно да намериш два еднакви.

В този пазар имаш възможност да пътуваш из времето. Да се върнеш повече от 100 години и да видиш как от глина се ражда една чудесна фигура от ръцете на грънчаря, оставяйки своя отпечарък в малките детайли, как конец след конец се ражда платното и как едно парче дърво се превръща във фигура.

Ако искаш дори можеш да отнесеш част от Велико Търново със себе си у дома. Самоводската чаршия има много магазинчета за сувенири и антиквариати, които разкриват и продължават традицията в занаятчийството. Така се представят архитектурата, историята, живота и поминъка на хората от Велико Търново през първите десетилетия на XIX.

След като преминем през това изключително място можем да се насладим на спектакъла "Звук и светлина", който ще ни накара да потреперим от емоции.

Също така предлагаме да хапнете в пицария "ЕГО", за да завършите този прекрасен ден радостни и щастливи.

Указания за маршрута:

Пицария "ЕГО" се намира на ул. "Стефан Стамболов" 79, Велико Търново

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.