Като един преследван революционер

Продължителност: 2 дни

Места:

  1. Петропавловски манастир
  2. Мердански манастир
  3. Къпиновски манастир
  4. Дряновски манастир
  5. Троянски манастир

През XIX век България все още е била под османско иго. Част от народа се опълчва срещу османското владичество и един малък бунт се превръща в революция.

Много от тези хора са преследвани революционери, като най-известният от тях е Васил Левски.

Трудно е било да се скриеш от турците, но Левски и неговите последователи успявали да се укриват многократно Как са го правили? От манастир на манастир. Тези места са се превърнали в основни точки на революцията и зараждането на националното възраждане.

Идеологията. Близо до Велико Търново Левски и неговите последователи са се укривали многократно в манастирите Петропавловски Мердански, Къпиновски и Дряновски.

Също така вдъхновени от Френската революция, са се събирали многократно в Троянския манастир, един от най-големите в България. Превърнал се в стратегическо ядро със местонахождението си, в центъра на България, на кръстопътя изток-запад и север-юг. В края на краищата революцията успява и през април 1876 войната започва. През 1878 България е призната за държава.

Маршрутът може да се направи за два дни. За Троянския манастир отдели един ден, обиколка, обяд и път. Манастирите Мердански, Петропавловски, Капиновски и Дряновски са наблизо един от друг и за един ден могат да се обиколят. Избери свободно от къде да започнеш.

Указания за маршрута

Първи ден

  • Петропавловски манастир от Велико Търново по път Е772 посока Лясковец. Изходът за манастира е на 4км.
  • Мердански Манастир
  • Къпиновски манастир
  • Дряновски манастир

Втори ден

  • Троянски Манастир, излизайки от Велико Търново по път Е772 посока Севлиево / Ябланица. Изход по път 35, който пресича посока Троян.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.