Българско Възраждане

Сарафкината къща
Продължителност: 1 ден

Места, включени в маршрута:

  1. Сарафкината къща
  2. Къщата на Констацалиев
  3. Археологически музей Велико Търново
  4. Историческия музей в Килифарево
  5. Музей "Възраждане и Учредително събрание"

Ако сте любопитни за произхода на българското Възраждане и начина на живот на хората през този период, този маршрут е за Вас.

Отправната точка е Археологическият музей във Велико Търново, където посетителите могат да се запознаят с първите следи от човешко присъствие в района. Тук ще научите много за развитието на Велико Търново от неолита до българското Възраждане.

В близост до началната точка е музеят "Възраждане и Учредително събрание". Това е един от българските музеи, документирали най-добре българското Възраждане. Подредените в залите предмети пренасят посетителите в миналото по начин, който прави разбирането на периодите и тяхното значение в настоящето естествено и логично.

Сарафкината къща представя начина на живот на българите през този период. Традицията на хляба, носиите, фолклора, архитектурата, занаятите, вярванията и страховете на някогашните българи са събрани под един покрив.

В Констанцалиевата къща е представен животът на една по-заможна прослойка на обществото от периода - тази на търговците. Подредбата на пространства и техните функции отразяват мисленето и светогледа на човека от Възраждането.

Крайната точка на маршрута е Килифарево. Историческият музей там показва развитието на архитектурата и културата от Средновековието до българското Възраждане.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.