20.09.2013 15:00

Тържествено слово на кмета на Община Велико Търново

Уважаеми дами и господа,
Скъпи съграждани,
 
В навечерието сме на тържествено честване 105-та годишнина от провъзгласяване Независимостта на България. Велико Търново има честта, но и отговорността да бъде градът, който припомня на отечеството и сънародниците ни това важно държавническо събитие. Преди 105 години гласът на църковните камбани тържествено оглася старата столица. Министър-председателят Александър Малинов и министри от българското правителство са в престолнината, за да извършат важен държавнически акт - да  прокламират Независимостта на родината.
Освободената през 1878 и съединена през 1885 година България все още носи позорни следи от васалитет и несвобода. На 22 септември 1908 г. в Търново в емблематичната за историята на българската държавност и духовност църква „Св. 40 мъченици” и в последствие в крепостта Царевец е провъзгласена българската независимост.
С този исторически акт страната ни става равноправен и равностоен участник в европейските и световни дипломатически отношения. Отхвърля последните остатъци от васалитет и си възвръща полагащите й се чест и достойнство. На 22 септември 1908 г. Търново става не само сцена и декор, но и активен участник в поредния важен държавнически акт в историята на Третата българска държава.
105 години по-късно, ние, признателните потомци, пазим завета на нашите предци. Прекланяме се пред паметта, заслугите и приносите им и се стремим да бъдем техни достойни следовници.
 
Даниел Панов
Кмет на Община Велико Търново
  

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.