06.01.2019 14:00

Великотърновци отбелязаха Богоявление, млад разузнавач извади Христовия кръст

Великотърновци отбелязаха големия християнски празник Богоявление. Много жители и гости на Старата столица се включиха в традиционното литийно шествие, поведено от кмета Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието започна от катедралния храм „Рождество Богородично“ и достигна до Владишкия мост в квартал „Асенов“, където бе кулминацията на честването. Както повелява традицията, митрополит Григорий спусна Христовия кръст във водите на р. Янтра, а близо 40 смелчаци влязоха в реката, за да намерят реликвата.

Най-сръчен и предвидлив се оказа младият разузнавач Пламен Георгиев – курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Под бурни аплодисменти и ек от тържествен гърмеж той извади кръста и го донесе на Владишкия мост.

Кметът Даниел Панов поздрави победителя и останалите мъже, участвали в традиционния български ритуал. Той пожела на всички да бъдат здрави и цялата година за тях и за близките им да бъде успешна.

Отбелязването на Богоявление започна в ранните часове на 6 януари с Велик водосвет и Света литургия, отслужени в катедралния храм „Рождество Бородично“. Във всички велкотърновски църкви бе подменена светената вода.

Пред крепостта Царевец бяха осветени бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Програмата за отбелязване на Богоявление бе уважена също от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректора на НВУ „Васил Левски“ бриг. генерал Пламен Богданов, народни представители, общински съветници, общественици др.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.