08.04.2017 11:00

Връчиха наградите на Международно изложение „Културен туризъм“ 2017

Наградите на ХIV Международно изложение „Културен туризъм” 2017 бяха връчени на стилна официална церемония в читалище „Надежда-1869“ във Велико Търново.
Призът за дебют на туристическата борса бе връчен на Община Мездра, а за дългогодишно пъртньорство бе отлилчена Община Поморие. Наградата за най-оригинално представяне на събитие на изложението получи Национално дружество „Традиция“ – клон Велико Търново за Втория международен фестивал на историческите възстановки. Призът за най-атрактивен и оригинален експозиционен щанд бе даден на Община Пловдив, а общините Балчик и Чепеларе бяха отличени за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм.
Голямата награда на изложението „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България“ бе присъдена на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, по чиято инициатива през 2004 г. стартира изложението „Културен туризъм“.
„Преди 14 години с група съмишленици направихме първота борса за културен туризъм в България, в която участваха 5 общини и двадесетина майстори-занаятчии. След това изложението стана националнен форум и се наложи като специализирано международно събитие“, подчерта инж. Даниел Панов и призова общините да популяризират своите традиции, иторически забележителности и културни събития, за да стимулират локалния туризъм и икономическото развитие на регионите и страната.
Традиционната награда „Асеневци“, която Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) присъжда в рамките на изложението, бе дадена на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.
На церемонията бяха връчени и наградите в конкурса “Чети и пътувай” (READ&TRAVEL), който се проведе за пета година в рамките на туристическата борса. В категория „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“ отличието бе присъдено на Театрално-музикален продуцентски център Варна за плаката на мюзикъла „Граф Монте Кристо”. За най-интересни туристически издания наградата бе връчен на „Фото пътеводител на крепости и антични градове в България“ с автори  Иво Николов и Мартин Стойков, а специална награда бе дадена на изданието „Бивша Югославска Република Македония. Туристическа география“ на проф. Георги Георгиев. Община Пловдив  бе отличена с награда за най-ефективни рубрики и репортажи за публикациите за награждаването на Пловдив с приза „Златна ябълка“ на FIJET. Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2016 г. поллучи съвместната изложба на Националния политехнически музей и Siemens България „Завръщане в бъдещето”, посветена на 200 години от рождението на великия изобретател Вернер фон Сименс, а специална награда в тази категория взе Исторически музей - Велинград за „Голямото писане на Великденски яйца от Чепинския край”.
70 български и чуждестранни изложители участваха в Международно изложение „Културен туризъм“ 2017, което се проведе от 6 до 8 април във Велико Търново. В дните на борсата общини от цялата страна, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, градовете-партньори на Велико Търново Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция), Хаен (Испания), музеи, неправителствени организации, туроператорски и турагентски фирми представиха атрактивни оферти за нови и популярни дестинации за културен туризъм.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.