30.07.2016 15:00

Премиерът Бойко Борисов разгледа реновираната улица „Магистрална” и се срещна с жители на квартал „Чолаковци” във Велико Търново

Правителството изпълнява всички ангажименти, поети към Старата столица

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов разгледа реновираната улица „Магистрална” във Велико Търново, воден от кмета Даниел Панов. Трикилометровата отсечка, която е част от главен път I-4 София – Търговище, бе изцяло ремонтирана с 3,7 милиона лева, осигурени по програма „Транзитни пътища V” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С резултатите от проекта се запознаха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заместник-регионалният министър Николай Нанков, както и представители на Агенция „Пътна инфраструктура”.
По време на огледа кметът Даниел Панов благодари на Бойко Борисов, че правителството изпълнява всички ангажименти, които е поело към Велико Търново. „Ремонтът стартира на 12 април и по договор трябваше да завърши на 1 август, но изискахме от строителя да работи при пълна мобилизация и той успя да завърши обекта по-рано от предвиденото. Предсрочното приключване на ремонтните дейности значително облекчи движението в участъка през активния летен сезон”, коментира министър-председателят Бойко Борисов.
Улица „Магистрална” е с подсилена основа, нова асфалтова настилка, подменени тротоарни конзоли, нови парапети и предпазни огради. Монтирана е светофарна уредба в района на Езикова гимназия, поставени са и 33 пилони със знамената на Европейския съюз, държавите членки, България и Велико Търново. Реконструкция бе направена и на две мостови съоръжения, като изцяло е подновена хидроизолацията им.
Даниел Панов показа на Бойко Борисов и как върви реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В квартал „Чолаковци” местните жители от улица „Бяла Бона №15 посрещнаха сърдечно премиера и кмета пред саниран с безъзмездна финансова помощ панелен блок. Великотърновци бяха категорични, че не са се подвели по внушенията за Националната програма, налагани от представители на определени политически сили, и днес са много доволни от крайния резултат. В жилищната сграда са обновени 36 апартамента от входовете А и Б, като стойността на ремонтните дейности е за 715 000 лв.
Общо 42 сдружения на собственици на жилищни сгради са регистрирани във Велико Търново от началото на действие на новата национална програма. С 18 от тях са сключени тристранни договори за целево финансиране по Национална програма за енергийна ефективност. По осем от блоковете се работи.
„В момента имаме 4000 санирани блока, 100% държавна помощ е това. В другите държави хората или общините участват с някакъв процент във финансирането“, заяви премиерът Борисов в квартал „Чолаковци”. Министър-председателят посочи, че за  този месец са събрани с около 200 млн. лв. повече спрямо предходния юли допълнително в бюджета от борбата с контрабандата. „Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране“, завърши Бойко Борисов.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.