31.07.2016 14:00

Първо Свето кръщение бе извършено в храма „Възкресение Христово”

В църквата вече има иконостас

Първо Свето кръщение бе извършено в храма „Възкресение Христово” във Велико Търново, който бе построен в парк „Руски”, в близост до големите квартали „Бузлуджа” и „Колю Фичето”. Първото от седемте тайнства бе сторено от отец Димитър. Кръстени бяха 10-годишната Ивалена и 3-годишният Матей.
В църквата „Възкресение Христово” вече има иконостас. Преградата между олтара и наоса на храма е осигурена със средства от инвестиционната програма на Общината. Отпускането на финансиране става след решение на Великотърновски общински съвет. Така кметът на Велико Търново Даниел Панов и екипът изпълниха още един от поетите ангажименти пред обществеността. Храмът вече е отворен всеки ден и приема вярващи.
Изграждането на църквата „Възкресение Христово” започна в края на 90-те години на миналия век със средства от републиканския и общинския бюджет, от Великотърновската света митрополия и от дарения. Руската православна църква и управата на побратименият на Велико Търново руски град Твер също помагат - дарени са четири камбани, които са осветени лично от волоколамския митрополит и почетен доктор на Великотърновския университет Иларион. От Твер осигуряват три позлатени кръста и пет кристални полилея.

 

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.