22.05.2016 11:00

Велико Търново става част от Индикативния списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство

Велико Търново ще бъде включен в Индикативния списък на ЮНЕСКО за градове и обекти, които представляват световно културно наследство. Това стана ясно след разговор между кмета Даниел Панов и генералния директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ Ирина Бокова. Двамата обсъдиха кандидатурата на старопрестолния град за списъка на световнотото културно наследство. Велико Търново ще кандидатства с груповия ансамбъл „Старият град”, както и със средновековните църкви в квартал „Асенов” и с. Арбанаси.
До края на годината обектите трябва да бъдат вписани в Индикативния списък на ЮНЕСКО, след което предстои същинската процедура по кандидатстване.
Даниел Панов запозна генералния директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура Ирина Бокова с дейностите по социализация и частична реставрация на крепостта Трапезица. Той представи също новите проекти за обновяването на 40 улици и площадни пространства в Стария град, за създаването на Археологически парк в кв. „Асенов” и за реставрацията на музеи и знакови сгради паметници на културата.
Кметът на Велико Търново разказа на Ирина Бокова паметни моменти от историята на Второто българско царство, като влезе в ролята на гид при посещение в Мултимедийния посетителски център. На финала на посещението си във Велико Търново генералният директор на ЮНЕСКО благодари на Даниел Панов за сърдечното посрещане и го поздрави за усилията, които той и екипът му в Общината полагат за съхраняването и развиването на културно-историческото наследство – неотменима част от европейската и световна цивилизация. Ирина  Бокова бе в Старата столица за откриването на паметник на създателя на Старопланински събор „Балкан Фолк” Илиян Николов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.