19.02.2016 16:00

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България за втора поредна година. В девет поредни тримесечия броят на заетите в старопрестолния град и общината расте. Една от постигнатите цели в програмата за управление на кмета Даниел Панов бе нивото на безработица да намалее. В момента реалният дял на незаетите е под 4%, а бизнесът изпитва глад за кадри в сферата на леката промишленост. Привличането на големи инвеститори е вторият етап от стратегията за пазара на труда.
Освен Велико Търново единственият областен център между Стара планина и Дунав с положителни показатели в сферата на заетостта е Варна. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика. Само три са градовете в България, в които и повишаването на месечните възнаграждения, и нарастването на процента на заетото население имат нива, по-високи от средните за страната. Това са София, Велико Търново и Сливен, става ясно от изследването на ИПИ.
Друго проучване на неправителствената организация наскоро показа, че Велико Търново е сред осемте областни града, които се възстановяват най-бързо от икономическата криза. Единствено в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Добрич и Разград брутният вътрешен продукт достига до предкризисното си ниво от 2012 г.
Според изследването икономиката в старопрестолния град и региона се възражда относително бързо от кризата, като БВП на глава от населението дори вече е надхвърлил нивата си, на които е бил преди стагнацията. Велико Търново бе отличен и по отношение на усвояването на европейски средства.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.