21.12.2015 15:01

Във Велико Търново бе осветена първата жилищна сграда, санирана по Програмата за енергийна ефективност

Кметът Даниел Панов уважи церемонията и обяви, че текат процедури за още 22 блока

Във Велико Търново бе осветена първата жилищна сграда, санирана по Националната програма за енергийна ефективност. Кметът Даниел Панов уважи кратката церемония по откриване и прерязване на лентата, която бе организирана от живеещите в основно ремонтирания блок „Теменуга”. Кооперацията се намира в големия квартал „Бузлуджа” и е строена през далечната 1984 година.
„За мен е голямо удоволствие да присъствам на това мило тържество. Заедно доказахме, че прилагането на мерките за енергийна ефективност, което е безвъзмездно за собствениците на жилища, не е мит. В момента текат процедури за саниране на още 22 сгради, които са на ниво обследване и техническо проектиране. От следващата година по Националната програма за енергийна ефективност ще могат да кандидатстват и притежателите на сгради, които са паметници на културата. Условието е имотът да има поне двама собственици”, коментира кметът Даниел Панов.
Собствениците на жилища в блок „Теменуга” и още три сгради във Велико Търново кандидатстват за саниране още през 2012 г., когато Националната програма покрива само 50% от разходите. С последните изменения на условията самоучастието им ще бъде покрито напълно и в резултат прилагането на мерките за енергийна ефективност ще е изцяло безвъзмездно. Ремонтът на кооперацията „Теменуга” включва поставянето на външна изолация по фасадата, реконструкция на пода и топлоизолация, подмяна на PVC-дограми.
Жилищната сграда е масивна, със стоманобетонна носеща конструкция, с четири етажа и партер с гаражи, стълбище, коридор и избени помещения.
На първите три нива са разположени по два апартамента и стъпала. В подпокривния етаж има един апартамент, коридор, стълбище и тавански помещения. Три от гаражите са преустроени за търговски обекти. Ремонтът и прилагането на мерките за енергийна ефективност са на стойност от около 100 000 лева и са извършени за 60 календарни дни.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.