17.12.2015 12:45

Пред завършване е основният ремонт на пет улици в град Дебелец с обща площ от 17 520 квадратни метра

Пред завършване е основният ремонт на пет улици в Дебелец, чиято обща площ е 17 520 квадратни метра. По отсечките „Патриарх Евтимий”, „Иван Вазов”, „Христо Смирненски”, „Дончо Хаджиев” и „Ангел Кънчев” се полага нова асфалтова настилка, ремонтирани са бордюрите и са оформени подходите към кръстовищата и пешеходните пътеки. Общата инвестирана сума в реконструкцията е 604 412 лева. Парите са осигурени от европейския фонд „Солидарност”.
Настилката и елементите по петте улици бяха сериозно увредени от миналогодишното юнско наводнение, когато те бяха залети от буйните води на р. Белица. Благодарение на усилията на кмета на Велико Търново Даниел Панов и администрацията Общината бе една от първите с подадени проекти към фонд „Солидарност” за възстановяване на щетите по засегната пътна инфраструктура.
Преди полагането на асфалтовата настилка по улиците бяха подменени 1100 линейни метра водопроводи под тях, заедно със спирателните и хидрантните кранове. Реконструкцията на подобен тип подземна инфраструктура не бе сред финансираните от фонд „Солидарност” дейности. Обновяването на ВиК-съоръженията стана възможна със съдействието на кмета на община Велико Търново Даниел Панов.
Продължава ремонтът на прекия път между квартал „Чолаковци” и Дебелец. Трасето вече е с подравнена основа и поставени геомрежи, с които се подобрява носимоспособността му. В момента се полага и асфалтовата настилка. Реконструкцията се финансира със средства в размер на около 600 000 лева, осигурени от Републиканския бюджет след оптимизация на разработен преди години проект. Изграждането на алтернативната отсечка между Велико Търново и Дебелец бе един от ангажиментите, поети пред обществеността от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Значението на „Стария път” не е само местно – отсечката ще се превърне в алтернатива на международното трасе Русе – Свиленград за участъка между Велико Търново, Дебелец и Килифарево.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.