17.11.2015 15:00

Населените места в община Велико Търново ще разполагат с повече пари по „Местни инициативи”

Вече има достъп до европейски средства за канализация и пречиствателни съоръжения

Населените места в община Велико Търново ще разполагат с повече средства по програмата „Местни инициативи” през следващата година, стана ясно след среща на кмета Даниел Панов с управниците на 36-те селища. Възможността идва заради по-големия финансов ресурс, който Старата столица получава по новите оперативни програми след изкачването си във втора агломерация българските градове. Панов заръча на кметовете на населените места да създадат планове с приоритетните си дейности и обекти – улици, тротоари, паркове, църкви и пр. и указа до 15 декември да създадат обществени съвети, които да ги подпомагат в дейността. Той представи пред тях и новия председател на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов.
Кметът на община Велико Търново обясни на колегите си, че за канализация и изграждане на пречиствателни съоръжения населените места вече ще имат достъп до европейски средства. По програмите за енергийна ефективност ще могат да бъдат санирани училища, детски градини и други сгради със социално предназначение. Даниел Панов припомни, че Велико Търново и сходните по големина общински центрове са останали извън обхвата на Програмата за развитие на селските райони заради решение, взето от кабинета на Пламен Орешарски. Въпреки това, съществува вероятност, при която неусвоените средства по програмата от предния планов период да бъдат достъпни за населените места от тези общини, добави кметът.
Даниел Панов заръча на управниците на населените места да проучат колко са безработните жители и обясни, че много фирми от Велико Търново, работещи в сферата на леката промишленост, търсят кадри. Друга задача, която Панов постави, бе да се изготвят предложения за подобряване на транспортното обслужване.
По време на срещата стана ясно още, че почти всички населени места са подготвени за зимния сезон. Със съдействието на Даниел Панов кметовете на тези селища, където все още има локални проблеми със снегопочистването, ще се срещнат още през тази седмица с представители на специализираните фирми. Подобна дискусия ще бъде насрочена и по проблемите, свързани с енергоснабдяването. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.