21.05.2015 14:00

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново

Уважаеми деятели на образованието, културата, изкуствата, и науките,
Скъпи граждани на Община Велико Търново,
Искрено и сърдечно ви поздравявам в навечерието на най-светлият и обичан български празник – 24 май!
Винаги силно ме е впечатлявал и дълбоко ме е е вълнувал факта, че ние българите сме единственият народ, който има специален празничен ден, посветен на създателите на своята писменост. Ние сме единственият народ, който  в този ден почитат дейците на образованието, културата, изкуствата, науките и духовността.
24 май не е просто един от официалните празници в календара. Това е ден, който вълнува и трогва всички. Ден, който събужда спомени, провокира чувството ни на преклонение и признателност. Припомня ни заслугите на поколения български учители, хора на изкуствата и духа за съхранението и възвисяването ни като народ.
Ние Великотърновци и българи се идентифицираме до голяма степен с духа, родил 24 май като празник. Буквите, книгите, произведенията на изкуствата на нашите автори ни дават идентичност, самочувствие и основания за гордост.
24 май в пълният смисъл на думата е общонароден български празник. Празник на предците ни, но и на настоящите и бъдещи поколения българи.
За Велико Търново и за Старостоличани 24 май има огромно значение. Той ни припомня ключовата роля, която градът ни е имал, има и ще има в опазване и развитие на българската култура и духовност.
На този светъл празничен ден поднасям своите искрени и сърдечни благодарности на всички, които с труда и усилията, с постиженията и вдъхновението си отстояват статута на Велико Търново на водещ духовен център на Отечеството.
Честит 24 май!
Честит празник на Българската просвета и култура и славянската писменост!!!
Даниел Панов
Кмет на Община Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.