03.06.2015 15:00

Даниел Панов подписа споразумение за сътрудничество по проект „Крайбрежна”

Споразумение за сътрудничество по изготвянето, разписването и подаването на съвместен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество подписаха днес Велико Търново и румънския град Александрия. Проектът "Изграждане на еко градските райони в Еврорегиона Долен Дунав - модели за устойчиво градско развитие" е с прогнозна обща стойност 6 милиона евро, разпределени по равно между двете страни.
По него се предвижда рехабилитация и укрепване на бреговата инфраструктура по поречието на Янтра в градската част, изграждане на диги и колектор, който да отвежда отпадъчните води от този район към пречиствателната станция. Освен това са планирани зони за спорт, отдих и развлечения, включително велоалея, а също инфраструктура, благоустрояване и естетизиране на крайбрежната зона.
Делегация от старата столица, водена от кмета Даниел Панов посети днес Александрия, за да се срещне с румънския екип, ангажиран в проекта.
„Пред Велико Търново от години стои въпроса с изграждането на крайречната зона и нейното приобщаване в градската среда”, каза при подписването кметът Даниел Панов. По думите му до 11 септември българският и румънският екип ще са готови за подаване на апликационната форма на проекта. В момента туризмът представлява 47 процента от индустрията във Велико Търново, обясни пред румънските медии градоначалникът, който изрази увереност, че реализирането на начинанието също ще има принос към развитието на туристическата индустрия в Старата столица. „С този проект ще се намали и риска от наводнения в тези райони. Ще бъде облагородена и урбанизираната част, ще бъде създадена привлекателна среда“, категоричен е Даниел Панов. С реализирането на проекта ще се оптимизира и биологичното състояние на река Янтра, а всичко това ще подобри условията за живот в Старата столица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.