03.03.2015 11:00

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Господин заместник-председател на Народното събрание,
Дами и господа народни представители,
Господин областен управител,
Господин бригаден генерал,
Ваше Благоговенство,          
Уважаеми съграждани,
Скъпи гости,
Дами и господа,
Освен Национален празник трети март е и дата, която ни дава повод да се замислим как ние българите постигаме своите върховни национални цели. Как вървим напред като народ. Как разполагаме силите, целите и ресурсите си. Как формираме и планираме стратегията си за бъдещето на държавата и нацията.
На трети март 1878 година с подписването на Санстефанският мирен договор на европейската и световна политическа карта се завръща българската държава. В този договор тя изглежда като сбъдната мечта. Обединява почти всички територии, населени с етнически българи. На хартията на картите се появява една голяма, мощна, значима България.
137 години по-късно си задаваме въпроса: „Можеше ли тази хартия да се превърне в реалност”? Отговорът е „Не”.
„Не”, защото този договор е част от една игра между Великите сили на 19-ти век.
„Не”, защото никоя от тях не е имала намерение да позволи България да възкръсне толкова силна, мощна и да се превърне в първостепенен политически фактор в Югоизточна Европа.
Разбира се този факт изобщо не омаловажава обстоятелството, че на тази дата се ражда Третата българска държава.
За нас, днешните българи остават размислите за това какво се случи после. Какво и защо се случи след 20, след 50, след 100 години. Защо 137 години след началото на Третата българска държава ние като народ и общество рядко сме способни на общо усилие в името на национална кауза. Защо разделителните линии помежду ни се превръщат в пукнатини или разломи.
Мисленето по тези въпроси трябва да ни прави не песимисти, а модерни европейски граждани. Трябва да търсим отговорите как отстояваме своята идентичност в рамките на европейската си принадлежност. Принадлежност не на европейските институции, а на европейските култура, дух и ценности.
Трети март освен национален празник е ден за сериозен размисъл. Размисъл за българската идея. За българската идентичност. За българският път. За българският 21-ви век.
Дължим този размисъл както на всички, които дадоха живота си за Отечеството, така и на онези, които заедно с нас търсят отговорите на тези въпроси.
Да живее България!
Да живее българският народ!
ЧЕСТИТ ТРЕТИ МАРТ!
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.