11.05.2012 13:39

Провокативната изложба „Секс или символ” в Нощта на музеите във Велико Търново

 

Находки с еротичен характер, открити през годините от екипите на Никополис ад Иструм ще бъдат експонирани за първи път във Велико Търново. Това ще се случи в Нощта на музеите, 18 май, когато залите на Археологическия музей в старата столица ще бъдат отворени до късна нощ за своите посетители. Експозицията с провокативно мото „Секс или символ” има за цел да бъдат илюстрирани представите, вярванията, религиозните церемонии и ритуали на древните народи.

Статуетки на Венера в поза „Срамежливата Венера”,  глинена апликация, изобразяваща Ерос и Психея, глинена лампа с релефна еротична сцена, четири фалоса от античната колекция на музея са част от еротичните експонати. „Предметите са много интересни и будят различен размисъл и тълкувания. Това са експонати от времето на разцвета на Римската империя (I и II век). Например Венера не бива да се свързва единствено с любовта и красотата. В подбраните изображения се усеща и еротичен оттенък. Тя е права, гола, със заметната през краката дреха. Много чести находки на римски обекти са фалосите. Този символ представя мъжеството, плодородието и в никакъв случай не е свързан само с еротиката. Легендата за Ерос и Психея също е много любопитна. Посетителите на 18-и ще усетят и символите, смисъла на любовната история между героите. В експозицията представяме и един графит върху тухла, който илюстрира един не особено възпитан образ”, коментира в интервю за Общинската информационна агенция археологът доц. Павлина Владкова.

Мотото, под което ще се проведе Нощта на музеите във Велико Търново тази година, е CARPE DIEM (Улови мига). Изложбата ще бъде отворена за посетители през цялото лято.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.