30.12.2013 13:00

Позиция на Община Велико Търново относно вандалска проява върху паметник на Асеневци

Община Велико Търново заявява своята официална позиция на несъгласие с вандалската проява върху паметника на Асеневци в местност "Боруна" от последните два дни и изрисуването на същия с надписи и фигури. Подобен акт на вандализъм спрямо паметниците, част от културно-историческото наследство на града ни и държавата, са неприемливи във всичките им форми !
Община Велико Търново тълкува подобен род прояви като израз на свободна изява на съвременното неконвенционално изкуство и винаги е оценявала по достойнство правото на неговите автори за себеизразяване, но проявата от последните дни категорично не кореспондира с добри намерения и нрави.
Кметът Даниел Панов отново апелира към авторите на подобен тип изкуство да не увреждат паметниците на културата и да не принизяват техните достойнства, символика, историческо и естетическо внушение !
Община Велико Търново предприе мерки за своевременното отстраняване на надписите и рисунките по паметника, като за проявата са информирани по надлежния ред и органите на реда.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.