26.11.2013 14:00

Кметът на Община Велико Търново удостои с почетен знак „Медал Велико Търново І-ва степен” бригаден генерал Цветан Харизанов

В своето приветствено слово по повод Празника на НВУ „Васил Левски” и 135-годишнината от основаването на първото висше военно училище Кметът на общината каза:
„За мен е истинска чест и огромно удоволствие да се обърна към всички вас с приветствени думи по повод Празника на Национален военен университет „Васил Левски” и във връзка със 135-тата годишнина от създаването на първото българско висше военно училище. Чувството за мен в този празничен ден е особено радостно поне по две причини - като бивш възпитаник на университета се радвам да видя много приятели и добри познати, с които ме свързват години на съвместна успешна работа. Като кмет съм удовлетворен от особено активното участие на университета в общественият живот на  Велико Търново и региона. На практика няма обществено значимо събитие, което да е планирано и осъществено без активната подкрепа и участие на Национален военен университет „Васил Левски”. Днес обаче искам да обърна внимание на едни други приноси, които като че ли остават не толкова забелязани и недооценени по достойнство. Освен в парадите и в официалните събития генерала, офицерите, сержантите, курсантите и кадетите имат свой значим принос и в моментите, когато в състояние на криза общността ни има нужда от подкрепа и помощ. В моменти на трудности и проблеми хората на НВУ "Васил Левски", техниката, волята, дисциплина, душа и сърце са с нас. Пожарите, наводненията, бедствията, отстъпват, когато работим заедно, водени от мисълта и желанието да помогнем на общността. Днес искам да благодаря на всички, които със своите сили и ангажираност помагат Велико Търново и региона да усещат винаги до себе си приятелското рамо, а зад себе си широкият и здрав гръб на Националният военен университет. Благодаря лично на бригаден генерал Цветан Харизанов, на всички бивши началници на Национален военен университет „Васил Левски” - генерал - майор Пейо Янчев, полковник Петко Пенков, генерал - майор Георги Ангелов Георгиев, полковник Христо Кротев, генерал - майор Ангел Златилов, генерал - майор Георги Георгиев - за добрата съвместна работа с Община Велико Търново. Благодаря и на всички офицери, сержанти, курсанти и кадети.
Гордея се с факта, че като старите българи сме успели да създадем и съхраним една общност – град и военен университет. Гордея се, че живеем заедно, че сме заедно не само в празниците, но и в моментите, в които сме подложени на изпитание. Именно в такива ситуации човек и общността разбират със сигурност и усещат с цялата си същност кой е приятел, на кого могат да разчитат не за декларации, а за реална подкрепа и помощ в решаване проблемите на града и хората.
Ние гледаме на нашият военен университет не само като елитна военна част и авторитетна образователна институция. Ние го чувстваме като органична част от нашата социална тъкан. Като важна част от образа, представата, лицето на Велико Търново. Гордеем се с нашите офицери и курсанти и се радваме на факта, че те са уважавана част от общността ни. Ние гледаме на днешните генерали и офицери, на днешните курсанти и кадети не само като продължители на достойните ни предци от 18-ти Етърски пехотен полк, но и като хора, които имат свой принос в стратегическият ни проект Велико Търново - Европейска столица на културата през 2019 година.
За нас великотърновци, армията не е само страж на националната сигурност. Тя не е само инструмент за гарантиране на териториалната ни цялост. Армията и нашият Национален военен университет са част от един цялостен културен процес, който представя града, региона и Отечеството като средище не само на древна, но и на съвременна култура.
Пожелавам на командването, на обучаемите, на всички работещи в НВУ „Васил Левски” първо здраве. Да имат енергия, воля и последователност въпреки всички трудности да работят за славата, достойнството и просперитета на България.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 
За мен е истинска чест и огромно удоволствие да удостоя бригаден генерал Цветан Харизанов с почетен знак „Медал Велико Търново І-ва степен” за дългогодишните му последователни усилия и приноси в отстояване достойнството, престижа и авторитета на Старата столица, за социалните, културни и обществени ангажименти, които пое и реализира, като достоен български офицер.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.