08.11.2013 12:00

С изложба ще бъде отбелязана 100 годишнината от рождението на художника Йордан Попов

В началото на месец ноември се навършват 100 години от рождението на художника Йордан Попов - един от класиците  в българското изобразително изкуство. Той е всепризнат майстор на пейзажа и битовата композиция. Като правило изобразява спокойните и лирични състояния на природата  в родният му край. Картините му са един вид”портрет”на Еленския край и свидетелство за една богата и душевна чувствителност на автора.
Йордан Попов е роден на 05.11.1913 година в град Елена в семейството на будни родители. През 1940 година завършва специалност живопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов. След  отличното си дипломиране Йордан Попов се свързва още по-тясно с дружеството на новите художници, което е  основано през 1931 година от Иван Фунев, Веска Емануилова, Стоян Венев, Александър Жендов, Преслав Кършовски. Дружеството възниква с идеята да стане обединител на новите свободно мислещи творци. През 1943 година Йордан Попов е приет за член на дружеството на новите художници. По-късно постъпва в Съюза на българските художници. През периода 1948 - 1950 година е поканен от проф. Кирил Цонев за асистент по пейзаж и мъртва природа в Художествената академия. Понасяйки трудно шума и суетата в големия град Йордан Попов се завръща в родната Елена и се включва активно в културния живот на града. Става съосновател на градската художествена галерия в град Елена. Организира първата изложба в нея  като дарява три свои пейзажа. Неговият пример е последван от художниците Преслав Кършовски, Иван Петров, Иван Миланов. От 1960 до 1973 година е творчески секретар и учредител на Окръжната група на СБХ във Велико Търново. От първата си самостоятелна изява през 1944 година Йордан Попов участва във всички общи и окръжни изложби. Негови творби са притежание на галерии в страната и чужбина и на частни колекции.
В моменти на откровение художника повтаря "Бих желал най-ценното от картините ми да остане в родния ми град. Който иска да ги види, да дойде в Елена. По този начин и най-добре ще ги почувства. За мен най-хубавите ми картини искам да бъдат където съм живял и където съм ги рисувал”.
Художникът умира на 12.08.2001 година в град София. Йордан Попов остава един от върховете в създаването и утвърждаването на родния пейзаж.
На 15.11.2013 година от 17:30 ч. в изложбени зали „Рафаел Михайлов” град Велико Търново ще бъде открита изложба живопис –100 години от рождението на художника Йордан Попов. Изложбата е организирана от Община Велико Търново, Община Елена, художествена галерия „Борис Денев”, изложбени зали „Рафаел Михайлов” и е част от кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.