09.05.2012 13:42

Във Велико Търново тържествено бе отбелязан Денят на Европа

 

“Преди пет години беше реализирана мечтата на поколения българи страната ни да получи достойното си заслужено място в европейските институции”, каза в празничното си приветствие по случай Деня на Европа – 9 май, кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Отбелязването му започна с шествие на ученици и малчугани от училищата и детските заведения в града. Част от него беше представителен блок със знамената на страните, членуващи в Европейския съюз. Шествието водеше духовият оркестър на СОУ “Емилиян Станев” .

“Европа е манталитетен, културен, цивилизационен модел, който трябва да осмисляме и да следваме. Европа е един огромен и непрекъснат урок, който трябва да учим с отворен очи и съзнание", подчерта  още в празничното си слово кметът Даниел Панов. Той благодари на всички, работили за европейската кауза през годините във Велико Търново и припомни,че старата столица е един от българските градове, в които Денят на Европа започва да се чества най-рано. И тази година традиционно той е посветен на младите хора и на децата.  „Убеден съм, че за тях Европа означава преди всичко висок хоризонт, много възможности за образование, успешна реализация, но и донасяне на най-добрите и успешно работещите европейски модели в старата столица", добави Даниел Панов.

В празничната програма се изявиха детска вокална група  “Музикална дъга” към Общинския детски комплекс във Велико Търново. Танцови композиции представиха мажоретките на ЦДГ “Соня” и момичета от ОДЗ “Ален мак”. Христо Генчев от ЦДГ “Здравец” изпълни стихотворение за Европа. Участие в тържеството все и Общинският духов оркестър. Той изпълни химните  на България,  на Европа и на Велико Търново. На техния фон бяха вдигнати и съответните флагове.

В тържеството за Деня на Европа участие още взеха областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, директорът на Европейския информационен център във Велико Търново Теодора Калейнска, общински съветници.

Празничен жест към малчуганите от Велико Търново бе детският мюзикъл “Грозното патенце”, който бе представен в МДТ “Константин Кисимов”. Довечера на неговата сцена концерт ще изнесе квартет “Фагот”. Изявата е част от Австрийските музикални седмици. Аудио-визуалният спектакъл “Звук и светлина” ще започне довечера в 21 часа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.