17.10.2013 12:00

Дни посветени на аржентинската култура във Велико Търново

Между 21 до 25 октомври във Велико Търново ще се проведат дни посветени на аржентинската култура. Събитието се организира от Община Велико Търново, със съдействието на Регионалния исторически музей и на Посолство на Аржентина в България. Програмата е разнообразна и включва:
 
- Изложба посветена на установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина, организирана от Министерство на външните работи на България, съвместно с Държавния културен институт и Посолство на Аржентина, която ще бъде изложена в музея „Възраждане и учредително събрание”. Аржентина е първата страна в Латинска Америка, с която България установява такива отношения и в която и до днес живее най-многобройната и значима общност в региона. Изложбата, обогатена с архивни материали от Великотърновска област, ще бъде открита на 21 октомври в 17:30ч. от Посланика на Аржентина, Н. Пр. Гийермо Салвадор Асрак.
След откриването Студио ЛаокоонТанго ще предложи колоритна демонстрация на автентичния танц на Буенос Айрес.
Вечерта ще завърши с прожекция на игралния филм „Абаляй, безстрашният“.
 
-  Посланикът ще представи също аржентинската програма Юг за подкрепа на преводите на аржентински автори на чужди езици и ще дари книги на библиотеката. По тази програма с аржентински субсидии ежегодно се издават 150 заглавия, като на български език са преведени над 20 заглавия, сред които поезия, класическа и съвременна литература.
 
- В рамките на Дните на аржентинската култура във Велико Търново  ще бъдат прожектирани четири съвременни аржентински филма със субтитри на български език. Прожекците са в Голямата зала на Община Велико Търново от 18:30ч.
 
-         21 октомври, понеделник – „Разминаване“;
-         22 октомври, вторник – „Съседът“;
-         23 октомври, сряда – „Китайска приказка“;
-         24 октомври, четвъртък - „Абаляй, безстрашният”;
-         Входът е свободен.

РАЗМИНАВАНЕ
Режисьор: Густаво Тарето
Година: 2011
Продължителност: 95 мин.
 
„Разминаване” разказва историята на Мариана, Мартин и града. Двамата живеят в един квартал, един срещу друг, в различни сгради, но така и не могат да се срещнат. Пътищата им се пресичат без единият да предполага за съществуването на другия. Тя се качва по стълбите, а той слиза. Той хваща автобуса, а тя слиза. Засичат се във видеоклуба, но ги дели стена. На същия ред в киното са, но не могат да се видят. Градът ги среща и в същото време ги разделя.
 
 
АБАЛЯЙ, БЕЗСТРАШНИЯТ
Режисьор: Fernando Spiner
Година: 2010
Продължителност: 100 мин.
 
Абаляй е гаучо, избухлив, сприхав, крадец и убиец. Но понякога това, което човек вижда в огледалото го кара да промени целия си живот. Това е случаят на Абалай, а  ролята на негово огледало играе погледът на едно дете. След като безмилостно убива човек, начинът, по който синът на жертвата му го поглежда, го кара да осъзнае собствената си жестокост и безчовечност. В този момент Абаляй разбира за съществуването на стълпниците. За да се отдалечат от грешната земя и да се доближат до Бог, те избират да живеят на високо, недостъпно място и до края на живота си да останат там.  През 1900 г. в Аржентина не се срещат такива места. Тогава Абаляй решава никога вече да не слезе от коня си. Времето минава. Абалай спазва обещанието си. Нито убива, нито краде. Постепенно образът му започва да придобива легендарни измерения.
 
 
СЪСЕДЪТ
Режисьор: Мариано Кон и Гастон Дупрат
Година: 2009
Продължителност: 103 мин.
 
Филмът разказва за конфликта между съседи, който изглежда няма край. Една обикновена обща стена може да раздели два свята, два начина на обличане, на хранене, на живот. От една страна е Леонардо, изтънчен и известен дизайнер, който живее в къща направена в стил Лю Корбюзие. От другата страна е Виктор, продавач на стари коли, груб, невъзпитан и нетолерантен. Виктор решава да направи прозорец, за да има повече светлина и оттук се заражда проблем: всеки един от тях си дава сметка за съществуването на другия.
 
 
КИТАЙСКА ПРИКАЗКА
Режисьор: Себастиан Боренстейн
Година: 2011
Продължителност: 90 мин.
 
„Китайска приказка” е комедия, която разказва за случайната среща между Роберто и един китаец, който се лута из град Буенос Айрес, търсейки чичо си, единствения му жив роднина. Роберто се сблъсква с Хун в момент, в който последният е изхвърлен на улицата от едно такси, след като е нападнат от шофьора и неговите съмишленици. От този момент започва едно принудително и странно съжителство между двамата, тъй като Роберто не говори китайски, а Хун не знае нито една испанска дума. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.