11.10.2013 12:00

Изложба, представяща дигитализираното наследство на Кольо Фичето бе експонирана в БАН

Събитието е важна част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

Изложбата „Разрушение и съзидание”, която е част от проекта за цифровизация на творчеството на Колю Фичето - "Майсторът и времето" бе представена от 27 септември до 7 октомври 2013 г. в Института по математика и информатика при БАН, София.
 
Събитието е с подкрепата на Община Велико Търново и е важна част от кандидатурата  на "Регион Велико Търново - кандидат за Европейска столица на културата” през 2019 година. Тя показва как със средствата на съвременните технологии може да бъде съхранено и популяризирано уникалното културно – историческо наследство на Старата столица.
 
Откриването на изложбата е в рамките на Деня на отворените врати на БАН и е продължила и по време на международна конференция по цифровизация в Института по математика и информатика при БАН.
 
Експозицията „Разрушение и съзидание” представя на 15 пана подбрани резултати от проекта за цифровизация - снимки и информация за част от най-известните обекти на самоукия уста Колю Фичето. Това са църкви, мостове, жилищни и обществени сгради - истински архитектурни шедьоври, чрез които да се покаже на хората как не само във времето, а и в пространството могат да направят една разходка с Майстора и неговите забележителни проекти.    
 
Проектът "Майсторът и времето" е реализиран от Института по математика и информатика при БАН, Регионален исторически музей - Велико Търново и РНБ "П. Р. Славейков" - Велико Търново и първо бе представен в старата столица в рамките на Международната конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" - DIPP2013. С тази инициатива се отбелязва 150-годишнината от построяването на църквата "Св. Спас" от Колю Фичето, която за съжаление има нещастието да живее само 50 години след освещаването си, заради голямото земетресение през 1913 година. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.