06.08.2013 14:00

Arbanassi summer music festival е важна част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

   На състояла се днес пресконференция заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков, директорът на Регионален исторически музей и Юлита Фъсева представиха програмата на предстоящото престижно международно културно събитие. От 7 до 11 август 2013 година в средновековната църква „Св. Св. Архангели Михаил и Гавраил” в село Арбанаси, ще се проведе за четвърта поредна година, летен фестивал на класическа камерна музика с участието на изпълнители от Кралската фламандска филхармония. Събитието е организирано от Регионалния исторически музей и със съдействието на Община Велико Търново. „Arbanassi summer music festival” заема важно място в програмата на кандидатурата на Велико Търново за европейска културна столица през 2019 година, а участниците показаха своята сърдечна подкрепа и заявиха, че силно и искрено  вярват в успеха на кандидатурата.
Програмата на фестивала включва три концерта, които ще се проведат на 7, 9 и 11 август от 19:30 ч. Музикантите ще представят някои известни класически произведения, но заедно с тях ще бъдат включени и нетолкова популярни. Концертите ще бъдат различни по отношение на вида инструменти, които ще бъдат използвани. Първият ще е съставен от произведения само за духови инструменти, вторият – за струнни, а за финалният – ще бъде с участието на всички музиканти.
Изпълнители от цял свят, обединени в рамките на фестивала ще участват безвъзмездно в подготовката и провеждането на това събитие. Фестивалът добива все по-голяма популярност с всяка изминала година и все повече музиканти от цял свят изявяват безспорен интерес и желание да се включат. Уникалната атмосфера на Велико Търново и Арбанаси,  акустика, която се постига в църквата, се дължи на вградените в стените керамични съдове, е впечатлила музикантите. В комбинация с висок професионализъм, изпълненията се превръщат в една магия, която непременно трябва да бъде усетена.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.