08.08.2013 11:00

В Равена представят първата част от проекта, посветен на Вулфила

Двата града активно си партнират като кандидати за Европейска столица на културата

   Днес, 8 август, в град Равена, Италия, в Palace Teodorix (дворец Теодорико) ще бъде представена първата част от проект, TOUR Codex Argenteus, посветен на Вулфила. Част от проекта се реализира на територията на Велико Търново и Никополис ад Иструм от екип от град Равена. Проекта е част от цялостното партньорството между Велико Търново и Равена в рамките на сътрудничеството на двата града в съревнованието за Европейска столица на културата през 2019 година. Между двата града е подписан меморандум за намерения и сътрудничество в рамките на кандидатурата.
Със съдействието на кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов екипа от град Равена проведе поредица от срещи с историци а археолози. Направените сники във Велико Търново и Никополис ад Иструм са част от цялостен европейски проект, който има няколко основни цели:
-  да създаде трансгранична културна мрежа, свързана с историята на Вулфила и на гото-арийската култура;
-  създаване на нови връзки между европейски градове с богато културно – историческо наследство;
-  създаване на туристически маршрут и пакети.
В рамките на подготвяният проект Велико Търново става част от маршрут за културен туризъм, който включва градовете Равена (Италия), Велико Търново и Упсала (Швеция) - локации, свързани с живота на Вулфила и историята на гото-арийската култура. В двореца Теодорико документалният филм ще бъде представен сред концерт класическа музика и българска традиционна кухня.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.