18.06.2013 08:30

На Еньовден показват тайни на билкарското изкуство на Самоводската чаршия

   Как се приготвят върхови продукти на билкарското изкуство ще бъде показано на Еньовден, 24 юни, на Самоводската чаршия. Демонстрациите ще направи Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите, който в два от сакралните състава ще използва любимата билка на великия лечител Авицена - седефчето. Лековитата трева ще бъде използвана в направата на Балсамът на четиримата крадци – средновековният лек срещу най-тежките инфекции на Европа и в Мечата сила – напитка, използвана при всякакви случай на телесна немощ, слабост на духа или отпадналост на ума.
Празникът на Деня на слънцето на чаршията ще започне в 10:00ч., с изпълнения на гайдарите Атанас Пеев и Николай Беляшки и минаване за здраве през венец, в който ще са вплетени 77 билки. Улицата на занаятите ще бъде огласена от еньовденски напеви, а всеки желаещ ще може да си сплете венче от билки. Лековитите треви ще бъдат набрани призори в местност Ксилифор и Арбанаси. В ритуала може да се включи всеки желаещ, а тръгването за росните поляни ще е в 5:00ч. от Владишки мост. Най-ранобудните ще чуят легендата за Домна царица, която  на този ден преди стотици години склонила слънцето с молба да й даде билка за рожба. Обещала му, че ако се сдобие с момиче, то ще бъде негово, но не спазила оброка. Онези, които не познават растенията, но вървят с еньовденската група ще научат как да разпознават и използват билките.
Най-популярните родни билки ще могат да се видят на 24 юни по цялата Самоводска чаршия. Те ще бъдат представени в мобилна изложба, в която ще има и описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях. За почитателите на живите храни пък от 12:30ч., в билковия ресторант на ул. “Ниш” № 5 ще има дегустация на храни, добити в резерват "Билкария" в Боженския Балкан.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.