07.05.2012 14:41

Ива Ангеличева на конкурс в Холивуд. От днес стартира акция за набиране на средства

 

16-годишната Ива Ангеличева от Естрадно студио „Румина” при Военния клуб във Велико Търново извоюва правото да представи България на престижния Световен шампионат на сценичните изкуства в Холивуд (САЩ), който ще се проведе от 6 до 15 юли 2012 г. Това се случи след завръщането на момичето от Международния конкурс „Евро старс фестивал” в Малта. 80 изпълнители от 13 държави, разделени в шест възрастови групи, са се борили за призовите места. България е представена от три групи, едната от които е тази с участие на Ива Ангеличева (Велико Търново) и Кристина Дончева (Бургас), селекционирани от директора на Международния конкурс „Сребърна Янтра” Румяна Начева.  

От Малта младата и талантлива Ива се завърна с почетен диплом и медал, както и с най-голямата и престижна награда – участие в Шестнайсетия световен шампионат на сценичните изкуства в Холивуд. „Изключително ми е приятно, щастлива съм, че нашето момиче ще представи България в Холивуд. Но в същото време се чувствам много притеснена. Защото имаме нужда от голяма подкрепа”, коментира Румяна Начева. По думите й  нужните средства само за участието в конкурса за един изпълнител с придружител е 10 024 долара. Сумата включва 9-дневен престой в хотел, храна и такса за включването. Към този момент самолетният билет на момичето струва 1 300 евро, добави Начева. „Още днес ще изпратим писмо до Министерството на културата и отбраната, ще говорим с бизнесмени, политици. Надявам се да ни помогнат! Призоваваме всички, които искат едно талантливо дете да представи България в Холивуд, да ни помогнат. От днес започваме акцията за събиране на средства”, заяви още Начева.

Ива Ангеличева смята да изпълни песни в пет категории, но най-важна за нея е тази от филма „Кабаре”, изпълнявана от Лайза Минели. „Представям си участието в Холивуд бляскаво, с много възможности за реализация и много талантливи хора. Това е най-големият пазар за музика и изкуства. Нямам търпение да отида там”, каза още момичето, което е най-младият изпълнител, спечелил Конкурса за франкофонска песен през миналата година.

Наградният фонд в Световния шампионат на сценичните изкуства в Холивуд е 120 хиляди долара, предоставени във формата на стипендия. 55 са държавите, които ще се представят в столицата на киното и шоубизнеса в началото на юли. Една от тях може да е България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.