19.09.2024 11:31

Проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев откриха средновековния манастир на св. Теодосий Търновски

Църквата към средновековния манастир на св. Теодосий Търновски е открита при разкопки край Велико Търново. Проучването е ръководено от археолозите проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей.
Останките на средновековния храм са много добре запазени. Църквата и манастирът са издигнати през XIV век, по времето на цар Иван Александър, който лично участвал в градежа, сочат историческите извори.
Църквата е сред най-изящните образци на Търновската архитектура от епохата на Второто българско царство – и по отношение на самото строителство, и по отношение на детайлите, стенописите и украсата.
Свързвайки резултатите от археологическите проучвания с данните от „Житието на Св. Теодосий Търновски“,  написано от самия Вселенски патриарх Калист, проф. Хитко Вачев е категоричен, че разкритата църква е основният храм на манастира, чийто игумен е св. Теодосий Търновски.
Разкопките са извършени на два етапа, финансирани от Община Велико Търново и от дарители. Проф. Хитко Вачев е категоричен, че има реална възможност в последващия етап да бъде открит и гроба на св. Роман Търновски, сподвижник на св. Теодосий Търновски.
Средновековната църква се намира в района на село Самоводене и днешния манастир „Св. Троица“ и е част от Търновската Света гора, обхващала множество църкви и манастири през епохата на Второто българско царство.
Откритите стенописни останки са консервирани от доц. д-р Пламен Събев, а архитектурните детайли  - от Руен Хаджиниколов. Сред тях най-впечатляващите са кръст, ампула за миро, лъжица за причастия.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.