20.08.2024 15:05

До 23 август се приемат декларации от гражданите, необходими за държавна помощ за щети от юнската градушка

Община Велико Търново припомня, че до 23 август /петък/ включително е крайният срок, в който гражданите, чиито домове на територията на общинския център и населените места са пострадали от градушката в средата на юни, могат да подадат декларации за единствено жилище.
Това е необходимо във връзка с искането за възстановяване на щетите, което Общината подготви до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Декларацията за законно построено и единствено жилище е по образец, подава се до Кмета на населеното място или до Кмета на общината и се изисква според Правилника за организацията и дейността на Комисията за възстановяване и подпомагане. Подаването й от собственик или ползвател на жилищен имот е условие за отпускането на възстановителна помощ от държавата.
Силната градушка премина над Велико Търново и част от общината във вечерта на 12 юни. Още в първите минути след бедствието кметът Даниел Панов приведе в сила общинския план за реакция и защита при бедствия и аварии. Сформирани бяха няколко комисии от служители и експерти на общината, които още на следващия ден бяха на терен в населените места и заедно с кметовете посещаваха всяка къща, описваха щетите и съставяха констативни протоколи, за да могат хората да кандидатстват за еднократна държавна помощ.
Дарени бяха над 15 хиляди цигли и керемиди за селата Шереметя, Малки чифлик, Къпиново и Церова кория, Община Велико Търново разкри и банкова сметка за набиране на дарения.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.