29.07.2024 15:41

Два университета разкриват във Велико Търново нови специалности, насочени към бизнеса и пазара на труда

Висшите училища подкрепиха инициативата на кмета Даниел Панов

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) и Университетът по хранителни технологии (УХТ) обявяват нови съвместни бакалавърски програми във Велико Търново, разработени в съответствие с нуждите на бизнеса в старата столица, общината и региона.
По инициатива на кмета на старопрестолния град Даниел Панов двете висши училища ще обучават специалисти в областта на хранителната индустрия във филиала на ВУАРР във Велико Търново.
Новите специалности са „Икономика на хранителната индустрия“ и „Индустриален мениджмънт“ – в образователно-квалификационна степен „бакалавър“, стартират още от новата учебна 2024/2025 г.
Студентите ще могат да специализират в следните области:
- Хлебни и сладкарски продукти;
- Мляко и млечни продукти;
- Месо и месни продукти;
- Вино и пиво;
- Захар и захарни изделия и др.
Тези специализации ще бъдат предлагани и за всички, които вече имат придобито висше образование и желаят да придобият нова или да получат допълнителна професионална квалификация.
Кметът Даниел Панов благодари на ръководствата на двата университета, че са откликнали на идеята за специалностите, за бързата организация и за доброто партньорство. Инициативата се очаква да повлияе благоприятно както върху развитието на образованието и пазара на труда, така и върху привлекателността на Велико Търново за млади хора и специалисти.
Към момента ВУАРР предлага обучение в магистърска програма „Мениджмънт на храните и храненето“.
ВУАРР и УХТ продължават обсъжданията на нови учебни планове и за магистърски програми в областта на технологиите на храни и напитки, които да се реализират във Велико Търново. В следващите учебни години двете висши училища планират да разширят сътрудничеството помежду си, с местната власт и бизнеса и да предложат още нови и търсени специалности.
Новият директор на Филиал Велико Търново на ВУАРР доц. д-р Деян Хаджийски, заел поста на 1 юли т.г., координира дейностите по разкриване на новите специалности още от началото на обсъжданията през миналата година.
Учебните планове за „Икономика на хранителната индустрия“ и „Индустриален мениджмънт“ със специализации в областта на технологиите на храни и напитки са разработени съвместно с бизнеса благодарение на проведените срещи в района на Велико Търново през пролетта на тази година, със съдействието на д-р Даниел Панов и отразяват подчертаните нужди от кадри и специализиращи обучения.
Община Велико Търново, Филиал Велико Търново на ВУАРР и УХТ ще работят по реализиране на нов модел на дуална форма на обучение във висшето образование съвместно с бизнеса в района, чиито представители показаха голям интерес и изключителна ангажираност в работата по създаване на модела.
В отговор на потребностите от обучение и създаване на кадри за леката индустрия в района в дългосрочен план, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите предоставя базата си във Филиал Велико Търново и от учебната 2024/2025 г. открива частно средно училище, което предлага професионално образование и ще продължава да разширява набора си от специалности.
Дискусиите с бизнеса и представители на местната власт в района продължават.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.