26.06.2024 16:29

Започва „Сцена на вековете“ – летният оперен фестивал в сърцето на България

Афишът на тазгодишното издание на „Сцена на вековете“ е изключително разнообразен и включва общо 15 заглавия: опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли.
Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група „Огънят на Анадола“ с впечатляваща хореография от фолклорен и модерен танц, балет и 3D мапинг, китайска кунчю опера от Шанхай, както и новите продукции на оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново, Националнен музикален театър „Стефан Македонски“,  Симфониета Враца и Плевенската филхармония.
Емблематичният за Старата столица и България летен оперен фестивал съчетава три програми на три сцени, които продължават от юни до септември. За трета поредна година е подготвен специален афиш, насочен към детската и младежка публика – „Сцена на вековете: Поглед към бъдещето“.
Програмата бе представена от заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова и артистичният директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков. „Сцена на вековете“ 2024 има изключително разнообразна жанрово програма, насочена към широка публика, посочи Нейко Генчев. И подчерта, че фестивалът, организиран от Община Велико Търново, с подкрепата на Регионалния  исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ , е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.
Крепостта Царевец отново ще бъде впечатляваща арена за класическото оперно изкуство, а съпътстващите събития ще са Летния театър и МДТ „Константин Кисимов“, добави Нелина Църова.
„Сцена на вековете“ стартира на  4 юли с  гастрола на Шанхайска оперна кунчю трупа, която ще представи на Царевец класическата китайска кунчю опера „Среща сред цъфналите праскови“.
Официалното откриване на Сезон 2024 е на 6 юли с една от най-провокативните, красиви и завладяващи продукции на балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин на  балетната трупа на Русенската опера. Под звездното небе на откритата сцена в крепостта Царевец ще са и следващите три заглавия от основната програма – концертът „Почит към Ennio Morricone” на Симфониета Враца (13 юли,), оперетата „Страната на усмивките“ от Лехар, в изпълнение на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ (19 юли) и най-новото заглавие от репертоара на Държавна опера Стара Загора – „Ловци на бисери“, от Бизе (27 юли).
Забележителните хореографии от фолклорен и модерен танц, балет и 3D мапинг на турската трупа „Огънят на Анадола“ ще могат да се видят на 3 август в Летния театър на Старата столица. Със своите 120 участници групата е сред трите най-големи танцови формации в света и гостуването и се очаквана с  нетърпение от публиката.
Мистично, буреносно и много красиво ще е следващото заглавие – операта „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер на Театрално-музикален продуцентски център-Варна (2 септември). Финал на основната фестивална програма ще постави Националния музикален театър „Стефан Македонски“ на 4 септември с най-новия си мюзикъл „Здравей, как си приятелю“ по музика на Стефан Диомов.
Заглавия  на „БОН-БОН мюзик“, Виргиния балет и балетна школа „Класика“ са в програмата за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете: Поглед към бъдещето“.
Съпътстващите събития от Сезон 2024 ще са в Летния театър на Велико Търново и включват концертите „Музикална магия“ на маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония;  концертът “The вest оf Васил Петров ”; „Вкусът на времето“ – 80 години Кирил Маричков на група „Фондацията“ и Оркестър на Държавна опера Пловдив и “Liveдn Broadway” на Рафи Бохосян и Русенската опера.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.