14.06.2024 14:15

Кметът Даниел Панов обходи населените места, пострадали най-много от градушката във Велико Търново и общината

Кметът на Велико Търново Даниел Панов обходи всички населени места от общината, пострадали най-много от едрата градушка, ударила части от старопрестолния град и няколко села привечер на 12 юни. Панов незабавно сформира няколко комисии от служители на общинската администрация, които също са на терен и заедно с кметовете на населените места проверяват къща по къща за щети – покриви, мазилки, градини.
„Още късно снощи въведох в действие общинския план за реакция и защита при бедствия и аварии. Комисиите описват щетите и съставят констативни протоколи, за да могат хората да разполагат с цялата необходима документация и кандидатстват за еднократна държавна помощ. Призивът ми към всички български граждани е, ако имат излишни стари и здрави цигли и керемиди, нека ги дарят в подкрепа на най-нуждаещите се хора – самотноживеещите и без наследници. Водя разговори и с местни строителни фирми, които също да помогнат с материали за най-нуждаещите се“, коментира Даниел Панов. Той добави, че организиране и координиране на дарението  може да бъде направено на телефони 062619102 и 0887209451.
Заявка за оглед от комисиите, независимо дали щетите от градушката са в домакинства във Велико Търново или населените места от общината, гражданите могат да подават при дежурния в Общината – на телефони 062619102 и 0887209451.
Даниел Панов се срещна и със земеделски производители от общината, както и с директора на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“. От институцията също са сформирали комисии, които установяват щетите по земеделската продукция, за да може да се подаде документация към Министерство на земеделието за определяне на обезщетения на декар площ.
По разпореждане на Даниел Панов специализирана строителна техника вече работи по увредения покрив на СУ „Вела Благоева“ в кв. „Бузлуджа“ във Велико Търново. Демонтират се старите метални платна и се извършва обезопасяване. Продължава почистването на улиците и тротоарите в старопрестолния град, където има купчини от листа, тази вечер предстои измиването им.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.