07.05.2024 16:23

Два университета обединяват усилия за нови специалности за кадри за леката индустрия във Велико Търново

Идеята получава подкрепата и съдействието на кмета Даниел Панов

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма, основополагащи за местната икономика. Начинанието получава подкрепата и съдействието на кмет на старопрестолния град Даниел Панов.
Именно провокирани от разговори с Даниел Панов, представители на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите /Пловдив/, които имат утвърден филиал във Велико Търново, ще работят съвместно с Университета по хранителни технологии /Пловдив/, с Община Велико Търново и с бизнеса в града и региона. Целта е в обозримо близко бъдеще във филиала на ВУАРР в Старата столица да бъдат разкрита учебна програма и специалности за обучение на висококвалифицирани кадри – технолози, лаборанти, микробиолози, техници, оператори на автоматизирана техника и др. Точно този тип кадри са нужни и на хранително-вкусовата индустрия, а също и на млечната и месната промишленост.
Чрез Общинския кариерен център, работещ в подкрепа на училищата във Велико Търново, новите специалности и възможности за обучение ще бъдат представяни в средното образование в града, предложи Даниел Панов.
В работната среща се включиха представители на близо 20 компании, на ВУАРР - президентът доц. д-р Светла Димитрова, ректорът доц. д-р Екатерина Арабска, ръководството на филиала във Велико Търново, деканът на Стопанския факултет на УХТ – Пловдив – проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева, ръководството на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, учители и ученици. Коментирани бяха възможности за развитие на дуално обучение, а студенти да се обучават в базите на бизнеса.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.