13.02.2024 14:12

Даниел Панов е издигнат за Управителния съвет на Сдружението на общините в мандат 2023-2027

Кметовете на Велико Търново, Разград и Исперих са кандидатите на местната власт в Северен централен район

Делегатите от 36-е общини от Северния централен район за развитие издигнаха своите кандидати за членове на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България за мандат 2023-2027. Районът обхваща областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра и включва 3 големи общини с население над 50 000 жители, 8 средни общини и 25 общини с под 15 000 жители. Те изпращат общо 72-а делегати в Общото събрание на НСОРБ, чието редовно годишно заседание ще се проведе на 27 и 28-и февруари в София.
Делегатската квота на Северния централен район съставят 36-а кметове, 34-а председатели на общински съветници. Само две общини от региона все още не са определили свои делегати във висшия форум на НСОРБ.
Общините от Северния централен район за планиране издигат:
- Даниел Панов – кмет на Община Велико Търново;
- Добрин Добрев – кмет на Община Разград;
- Белгин Шукри – кмет на Община Исперих.
Изборът на кандидати за членове на УС на НСОРБ следва принципите, заложени в Устава и Правилника на Сдружението.
Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, председател на УС на НСОРБ в мандат 2015 – 2019 и 2019 – 2023:
„Помня споровете, разделението, пристрастията и разгорещените спорове в ръководството на НСОРБ. Това, в което винаги съм бил убеден, че трябва да бъдем обединени, за да постигнем повече за гражданите.
Първото сериозно постижение извоювахме през 2016 г. заедно с колегите кметове на Троян - Донка Михайлова, на Димитровград – Иво Димов, на Кърджали – Хасан Азис, на Бургас – Димитър Николов. Това бяха промените в Закона за нормативните актове, които направиха общините неделима част от законодателния процес. По-късно такава норма беше заложена и в Правилника на Народното събрание. Успяхме заедно и НСОРБ вече е възможност гласът на всеки кмет да бъде чут на най-високо ниво в държавата.
Години наред се борим за финансова децентрализация, водили сме разпалени преговори, спорове. През 2022 г. успяхме да постигнем близо 500 млн. лв. да бъдат насочени за инвестиционни проекти на общините. Тази година, за първи път в историята, в ЗДБРБ всеки приоритетен общински проект е записан конкретно и за него е осигурен бюджет.
Единството, разбирателството и диалогът бяха най-важното, което постигнахме в ръководството на НСОРБ. Аз винаги съм бил убеден в смисъла и силата на надписа, който до днес стои на фасадата на търновското читалище „Надежда“ – „Съединението прави силата“. Ще работя да продължим да бъдем обединени и да се водим от приоритетите на гражданите“.
Добрин Добрев, кмет на община Разград:
„Благодаря за номинацията, съзнавам колко голяма е отговорността, както към вас, така и към моите предшественици, които са дали много за утвърждаването на НСОРБ. /Кметът на Разград Венелин Узунов е бил председател на УС на НСОРБ, а в предходния мандат разградският кмет Денчо Бояджиев председателстваше Контролния съвет на организацията/. Смятам, че кметската институция, фигурата на кметът трябва да бъде надпартийна, да бъде обединител. Хората от общността трябва да работят заедно за просперитета. Моят основен мотив е да допринеса за консенсуса в работата на НСОРБ. Водещи за мен ще бъдат принципите на законността и колегиалността,  ще работя с всички представители на общините за да подобряване на нормативната рамка, за решаване на възникващите казуси, за подобряване състоянието на общините – стожер на държавността“.
Белгин Шукри, кмет на община Исперих, член на УС на НСОРБ в мандат 2019 – 2023:
„От 1996 г. работя в община Исперих, бил съм народен представител, а от 2011 г. съм кмет на община Исперих. Имах честта да бъда член на УС на НСОРБ и зная колко сили дава на една организация единството. В нашата работа никога не е имало разделение на малки и големи общини, разделение по партиен принцип, за  което благодаря на председателя на Управителния съвет Даниел Панов. Той успя да изгради екип и да ни обедини в работата в интерес на общините. Да си член на УС  трябва да си екипен играч. Това разбиране на всички колеги ни позволи да постигнем много за всички общини. Благодаря и на експертите от НСОРБ за стабилната основа и убедителните аргументи на нашите настоявания. Готов съм да продължа със същата убеденост да работя за всички общини.
Делегатското събрание на общините от Северния централен район не издигна кандидат за член на Контролния съвет на НСОРБ. Предложените кандидати ще бъдат гласувани от Общото събрание на НСОРБ.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.