15.12.2023 12:00

Община Велико Търново с отличие за развитието на електронните услуги

Призът е от годишната класация „Индекс на местната система за почтеност“

Годишната класация на „Индекс на местната система за почтеност“ за 2023 г. беше представена на специална церемония в София. Тази година тя не само отразява антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори в България и общините – областни центрове, но и в голяма степен очертава основните тенденции в развитието на местната власт през изминалия мандат 2019-2023 г.
Събитието е част от проекта „Индекс на местната система за почтеност – устойчиво бизнес развитие“ на Асоциация „Прозрачност без граници“, финансиран от Фондация „Америка за България“.
Добрата практика, заради която бе отличена Община Велико Търново, е за развитието и модернизацията на електронни услуги. По този начин е осигурена свързаност с електронни системи за служебен обмен на информация и най-важното - публичност на резултатите от обществени обсъждания.
Отличието бе получено от заместник-кмета по хумантарни дейности Нейко Генчев. Той подчерта голямата роля на тясното сътрудничество на Община Велико Търново с Асоциация „Прозрачност без граници“, израз на което е и наградата. Добрите практики, описани от експертите на асоциацията, помогнали на администрацията във Велико Търново да подобри обслужването, да реконструира информацията за гражданите и да увеличи предлаганите услуги, коментира Нейко Генчев.
Методиката на оценяване и резултатите от изследването представи изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов. Анализ на резултатите, събирани през последната година от над 30 експерти на асоциацията в цялата страна, направи политологът Ваня Нушева.
Фокусът бе върху най-добре представилите се общини и техния положителен пример, като предпоставка за икономическото развитие на регионите. Представени бяха най-добрите практики и успехи в провеждането на политики за ефективност, прозрачност и отчетност на местно ниво.
Сред отличените общини бяха още Русе, Търговище, Стара Загора, Перник, Сливен и Ловеч.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.