14.11.2023 16:19

Община Велико Търново провежда информационна кампания за диабета сред децата и учениците

Всяка година на 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета – хронично заболяване, което протича с повишени стойности на глюкоза в кръвта. То е определено като социално значимо заболяване поради високата честота, с която се среща.
В тази връзка Община Велико Търново провежда информационна кампания сред деца и ученици с цел запознаване и придобиване на основни знания за естеството на заболяването захарен диабет. Изработени са достъпни за възрастта на децата презентационни материали - какво е диабет, симптоми, типове диабет, лечение, хранителен режим, признаци и действия при хипогликемия, изследване на кръвната захар, които са разпространени в детски градини и училища, както и в центровете за работа с деца и младежи в малките населени места на общината
По традиция, по повод Световния ден за борба с диабета в 18:30ч. тази вечер крепостта Царевец ще бъде осветена в син цвят – в знак на подкрепа към хората, живеещи със заболяването.
Със стартиралата през септември 2023 г. Програма „Превенция и профилактика на здравето за населението на Община Велико Търново“ , насочена към промоция на здравето и профилактика на социално значими заболявания, вкл. и диабет, мобилните медицински екипи продължават да извършват в населените места безплатно измерване на определени жизнени показатели – кръвна захар, кръвно налягане, кислородното насищане на кръвта, изследване на урина и др. От началото на програмата до момента в безплатните профилактични прегледи са се включили над 650 лица на различна възраст.
За поредна година в рамките на Общинска програма „Здрави деца в здрави семейства“, „Национална програма за превенция и контрол на СПИН и СПИ“ и „Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025“ ще бъде организирана „Клиника на открито“. На 16 ноември от 10.00 до 12.00 часа в парк „Марно поле“ ще бъдат обособени пет импровизирани „кабинета“ -  за измерване на ръст и тегло, кръвно налягане, кръвна захар, изследване дишането на пушачи, мобилен кабинет (бус) за консултиране и изследване на носителство на вируса на СПИН, хепатит В и С.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.