28.09.2023 15:42

Технологичен център „Автоматизирани системи“ бе открит в СУ „Владимир Комаров“

С изпълнение на народен танц от учениците от 10 и 11 клас, специалност „Автоматизирани системи“, бяха представени резултатите два успешни проекта във великотърновското Средно училище „Владимир Комаров“.
Презентирани бяха проектите „ Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени“ и „Искаме и знаем как да запазим Земята чиста“, финансирани от Фондация „Кроношпан“ - организация, подкрепяща положителни инициативи в професионалното образование и в различни социални сфери.
По проекта „Искаме и знаем как да запазим Земята чиста“ е изградена хибридна ветро-соларна система, с мощност 3,6Kw за захранване на осветителната мрежа на кабинетите на първия етаж. Хибридната система е единствената по рода си в училище в България и учениците ще са подготвени, когато започнат работа в този сектор, да знаят начините за изчисляване на необходимите мощности, възможностите за комбиниране на различни възобновяеми източници и използване на максимума от тях.
По проекта „Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени“ е създаден технологичен център „Автоматизирани системи“, оборудван със стенд, който на 100% съответства на реално използваните в производството системи. Това ще даде възможност за плавен преход на учениците от училищната среда към реалното производство, като ги запознава с реално използваните пневматични и електропневматични елементи в автоматичните производства.
Учениците от 12 клас в специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“ Сузана Росенова и Светлозар Неделчев изразиха своята радост и гордост от факта, че са избрали да останат и продължат своето образование в СУ „Владимир Комаров“.
„Преминавайки през годините от 8-ми клас до сега, имахме възможността да видим надграждането на техническата база в професионалните кабинети, което ни дава възможността да сме по–подготвени за реализацията ни след завършването. Новите съоръжения са изцяло отговарящи на технологиите, които сме виждали при посещенията в различните производства“ – споделиха те.
Специални благодарности те отправиха към своите учители по професионална подготовка - инж. Деница Димитрова Димитрова и инж. Деница Руменова Димитрова, които винаги са били до тях и им осигуряват възможността да работят и използват съвременни технологии в часовете по професионална подготовка.
„Щастливи и горди сме от възможността, която имахме, и успяхме да реализираме тези проекти и дадем шанс на нашите ученици да са по- подготвени и уверени в себе си, за времето в което ще започнат своята професионална реализация на пазара на труда“, споделиха и техните ръководители.
Гости на събитието бяха Велина Караниколова - мениджър „Човешки ресурси“ в „Кроношпан България“ ЕООД, гр. Бургас, Нейко Генчев – заместник-кмет на Община Велико Търново, инж. Димитрина Стоянова и инж. Йордан Василев, представители на фирмите – изпълнители на техническото оборудване и обзавеждане на проектите.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.