15.09.2023 17:00

Велико Търново посреща новата учебна година с повече първокласници и добри новини за училищата

Близо 750 първокласници прекрачиха прага на училищата във Велико Търново и общината – с 50 повече от миналата година. Тази добра новина кметът на старопрестолния град Даниел Панов обяви в Средно училище „Емилиян Станев“ – най-голямото в града, региона и Централна България. Той се запозна с първолаците от шестте паралелки, подари им специално изработени образователни книжки и им пожела смело да разлистват буквара.
120 първокласници чуха за първи път звънеца в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, където Даниел Панов също бе гост на тържеството за 15-и септември. Нова площадка за спорт и игра е изградена в училището, носещо името на последния търновски патриарх, покровител на Старта столица, духовник и просветител.
Учебната година започна с отлична новина за Основно училище „Бачо Киро“. Даниел Панов съобщи, че сградата ще бъде цялостно модернизирана и разширена по проект на Общината и учебната институция, финансиран по Плана за устойчивост и развитие. ОУ „Бачо Киро“ е сред най-добрите в страната и е на първо място в областта по резултати от външното оценяване, каза директорът Владимир Николов.
Основно училище „Петко Р. Славейков“ също започна новата година с нов облик - сградата е санирана и топлоизолирана, покривът е ремонтиран, поставена е дограма с висока енергийна ефективност и е монтирана съвременна отоплителна инсталация.
„Радвам се, че великотърновци, чиито деца учат тук, са доволни от мерките за енергийна ефективност, приложени в училището с проекта, реализиран от Общината. А отделно от него, училищното ръководство и колектив са подобрили класните стаи“, коментира Даниел Панов след разговорите си с десетки родители. Хората не скриха разочарованието си от некоректна и невярна публикация в местна медия за ремонта в ОУ „Петко Р. Славейков“. Гост на тържеството в училището новата учебна година бе заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.
На всички деца и ученици Даниел Панов благодари за постигнатите досега успехи, с които те защитават името на Велико Търново като център на просветата. Признателност кметът изказа към учителите – за благородната професия, на която са отдали живота си, както и към родителите.
А на 15 септември добрите новини за великотърновските училища не липсваха. Цялостно модернизирана ще бъде Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ с проект на Общината, одобрен по Плана за възстановяване и устойчивост. Гост на откриването бе председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ вече има четири пъти повече ученици спрямо 2018-а година. Спасяването на най-старата великотърновска гимназия доказва своя смисъл. В СУ "Владимир Комаров" ще реализират проект за доизграждане на центъра за автоматизирано управление в подкрепа на професионалното образование. Гост там бе заместник-кметът проф. Георги Камарашев.
В с. Беляковец бе открито Частно начално училище „АзБуки“, гост бе заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.
А заместник-кметът Нейко Генчев уважи първия учебен ден в ПМГ „Васил Друмев“ и Професионалната гимназия по електроника.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.